După ce ani de zile elevii din clasele V – VIII au studiat conform unor planuri-cadru aprobate în urmă cu aproape 15 ani, la orizont se arată în sfârşit o schimbare în orar: se renunţă la limba latină, se micşorează numărul de ore şi apar materii noi prin cuplarea unora care există deja. Cât încape în mintea unui copil...?
Reputatul profesor Soloman Marcus publica zilele trecute un impresionant articol, intitulat Copiii, sub agresiunea unei şcoli care le ignoră nevoile şi drepturile. Cazul dramatic al clasei a V-a, în care se întreba, pe bună dreptate – cât încape în mintea unui copil, analizând câteva manuale şcolare care nu reuşesc decât să transforme biologia în materie agresivă, geografia într-o adunătură de clasificări şi descrieri care pun la grea încercare mintea copilului iar la limba română – gramatica şi literatura se sufocă prin aglomerare şi degenerează în senzaţia de prea mult care compromite alte lucruri bune.
Şase experţi din grupul de lucru al Ministerului Educaţiei (care au oferit dezbaterii publice trei variante noi de planuri-cadru, încă din decembrie) propun o nouă variantă de plan-cadru, cu un număr mai mic de materii studiate de elevi şi cuplarea altora (gen Matematică-Informatică), mai multe ore de Educaţie Fizică şi un număr de 4 sau 5 opţionale – scriu cei de la Gândul.info.
Potrivit noii propuneri, Matematica şi Informatica ar deveni o singură materie – Matematică-Informatică – şi ar fi studiată timp de patru ore pe săptămână de elevii clasei a V-a şi timp de cinci ore pe săptămână de cei din clasele VI – VIII. Studiul limbii latine ar dispărea din programa şcolară, iar Chimia, Biologia şi Fizica ar fi combinate sub numele de Ştiinţele Vieţii. Acestei materii i-ar fi alocate două ore pentru elevii claselor a V-a şi a VII-a şi câte o oră pentru cei din clasele a VI-a şi a VIII-a.
Alte două materii noi apar în această propunere: Ştiinţele Mediului (două ore pentru clasele a VI-a şi a VIII-a şi o oră pentru celelalte clase) şi Educaţie pentru Societate (două ore pe săptămână). Modificări apar şi în ceea ce priveşte orele de Educaţie fizică şi sport – trei pe săptămână (faţă de cele 2 care se fac în prezent) în timp ce Limba şi Literatura Română, în noul proiect, are alocate patru ore pe săptămână. Geografia, Religia, Educaţia plastică şi Consiliere şi Orientare (fosta Dirigenţie) ar urma să primească câte o oră.
Cei şase experţi motivează că schimbările propuse au la bază lipsurile din actualele planuri-cadru: numărul foarte mare de materii obligatorii, numărul foarte mic de materii opţionale, inexistenţa materiilor interdisciplinare, prea puţine ore de sport şi lipsa interesului pentru informatică.
Unul dintre semnatarii planului-cadru a declarat, potrivit Digi24, că propunerea lor vine ca soluţie pentru rezolvarea problemelor actuale din sistemul educaţional românesc, clasat pe ultimul loc în clasamentul PISA, cu un abandon şcolar masiv şi doar 50% promovabilitate la Bacalaureat.
Urmează ca propunerea lor să fie analizată de Ministerul Educaţiei şi să se treacă apoi la modificarea programei şcolare. Dar termenul limită pentru finalizarea acesteia este hăăăt – în 2020, deci primii elevi care se vor bucura de relaxarea orelor nu vor fi în niciun caz copiii de acum…