Undeva departe de Bistriţa europeană preocupată de pârtii, Wonderland sau accidente provocate de cei care muncesc în occident, se discută pasional o problemă suficient de delicată încât să genereze discuţii înfierbântate care, culmea, au efecte chiar şi în magazinele de jucării din Bistriţa.
Dacă în SUA şi în conservatoarea Irlandă au fost luate recent decizii istorice privind legalizarea căsătoriilor gay, în Grecia sunt pedepsite cu închisoarea injuriile sau glumele la adresa călugărilor ortodocşi, în România fierbe la foc deocamdată mocnit o dilemă care se cere repejor rezolvată negru pe alb.
Biserica Ortodoxă Română s-a angajat într-un demers fără precedent, care, dacă va avea succes, ar face ca în România căsătoriile între persoane de acelaşi sex să fie imposibile într-un viitor apropiat – scriu jurnaliştii de la Gândul.info.
Preoţii strâng semnături pentru revizuirea Constituţiei, astfel încât să apară scris şi în legea fundamentală că familia este formată din bărbat şi femeie. O astfel de prevedere există acum în Codul Civil, însă acest tip de lege poate fi mai uşor de modificat, spre deosebire de Constituţie.
Patriarhul Daniel a îndemnat personal credincioşii să susţină efortul Bisericii de „a rezista în faţa unor «modele» noi de familie”, iar demersul său este susţinut de mai multe organizaţii non-guvernamentale, inclusiv catolice, reunite sub numele de „Coaliţia pentru Familie”.
Este nevoie de 500.000 de semnături astfel încât Parlamentul să ia în discuţie acest proiect, iar Patriarhul Daniel subliniază că, atunci „când Dumnezeu a făcut lumea, coroana creaţiei Sale a fost familia: bărbatul şi femeia, care au primit binecuvântarea de a creşte, a se înmulţi şi a stăpâni pământul. Deşi a trecut prin multe încercări şi pericole abătute asupra societăţii umane, totuşi familia a fost instituţia cea mai stabilă a umanităţii, asigurând continuitatea acesteia în istorie. De aceea, trebuie să susţinem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradiţională, universală şi de a rezista în faţa unor «modele» noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele”, a explicat Patriarhul Daniel, contestat de cei care apără drepturile homosexualilor în România.
Cei de la Asociaţia Accept susţin că iniţiativa Bisericii de modificare a Constituţiei este o încercare de restrângere a unor drepturi de care comunitatea vizată oricum nu se bucură: „Legislaţia României este explicită şi cât se poate de clară în ceea ce priveşte căsătoria şi modul în care ea poate fi încheiată. Nu există practic urmă de îndoială cine sunt soţii care pot încheia o legătură maritală conform Codului Civil. Ca atare, propunerea de modificare a Constituţiei este completamente caducă şi penibilă”, a declarat pentru Gândul.info Florin Buhuceanu de la „Accept", adăugând că în România nu s-a pus niciodată problema reglementării căsătoriei între persoanele de acelaşi sex.
Reprezentantul asociaţiei Accept îşi închipuie că în momentul de faţă nu acestea ar fi problemele reale pe care le resimt românii în 2016, că „în realitate, ni se pregăteşte Revoluţia Sexuală Ortodoxă care să integreze România în Uniunea Euroasiatică a pravoslavnicului şef de stat Vladimir Putin” şi că „Biserica Ortodoxă Română se lasă entuziast târâtă într-o capcană” pusă la cale de cei care au susţinut reprimarea prin lege în anii '90 a homosexualităţii sau arestările homosexualilor din acele vremuri.
Cine are dreptate sau cât de departe se poate merge cu libertatea de expresie a sexualităţii – este greu de imaginat într-un context bistriţean ca cel în care ne zbatem cu toţii…
Important este că se fac pregătiri şi la Bistriţa astfel încât problema să fie limpede rezolvată şi tranşată corect de toţi părinţii care, la un moment dat, se vor trezi cu propunerea de a semna pro sau contra: într-un magazin de jucării din oraş, de pildă, părinţii sunt îndemnaţi să aleagă „firescul”, astfel încât magazinul să nu cumva să rămână fără clienţi în câţiva ani! Amin!