Zeci de tineri din întreaga ţară şi-au luat rămas bun zilele trecute de la viaţa militară pe care au experimentat-o la Sîngeorz-Băi, într-una din cele mai apreciate şi inedite tabere care le-a testat din nou limitele. Nemuritorul marş “Treceţi batalioane române Carpaţii” a răsunat, intonat de tineri şi copii pe străzile staţiunii...
Un filmuleţ postat pe facebook ilustrează perfect atmosfera extraordinară care îi învăluie pe cei aproape 200 de copii şi tineri care au renunţat şi în acest an la viaţa comodă în compania telefoanelor, a tabletelor şi gadgeturilor de orice fel – pentru a participa la Sîngeorz-Băi, la unul dintre cele mai de succes proiecte ale Direcţiei de Tineret şi Sport din Bistriţa-Năsăud – Tabăra Militară de Vară.
Filmul îi prezintă pe participanţii care au marcat finalul zilelor de “instrucţie” print-un impresionant marş şi o retragere cu torţe specifică militarilor iar doamna care filmează nu se abţine şi îşi manifestă prin urale entuziasmul şi admiraţia în faţa celor care au trecut cu brio peste toate exerciţiile de supravieţuire propuse de organizatori, care s-au trezit cu noaptea în cap, în sunet de goarnă, şi au renunţat la confortul unei vacanţe la mare sau la munte, alături de părinţi, pentru a petrece câteva zile deloc uşoare, în compania unor instructori disciplinaţi, sportivi sau foşti militari de carieră.
Este cu atât mai interesantă provocarea lansată acum patru ani de autorităţile judeţene cu cât în România se discută insistent, în ultima vreme, despre posibilitatea de a se introduce stagiul militar şi pentru femei – conform unui proiect bazat pe voluntariat și adresat liceenilor și studenților, propus de Divizia 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj. “Au trecut opt ani de la renunţarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ am constituit un grup de lucru, cu implicarea instituţiilor de apărare, ordine publică şi securitate naţională, Prefectura, ISJ şi UBB, şi am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni şi studenţi, pe bază de voluntariat” a precizat Ioan Manci, comandantul Diviziei 4 de Infanterie care consideră că perioada de pregătire ar putea dura două-trei săptămâni, la finalul anului şcolar, în perioada vacanţei de vară tinerii urmând să fie incazarmaţi într-o unitate militară.
“Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară” mai spune Ioan Manci.
Foto Arhivă