Osteniţi după trei zile de sărbătoare la Marele Târg, bistriţenii şi-au tras sufletul ieri şi au stat ascunşi şi cuminţi pe la casele lor, meditând în linişte la implicaţiile, consecinţele, faptele şi surprizele evenimentelor. Vreo 40 mai neliniştiţi din fire, au fost curioşi să audă cum sună muzicienii de la InFusion. Şi nu au avut de pierdut...
Ne-au cucerit cu totul muzicienii unguri de la InFusion – luni seara, la Sinagogă – cu sunetele lor proaspete, trase prin cabluri, sintetizatoare, pedale şi alte instrumente electrice subţiri, minimaliste, parcă trase printr-un inel temporal greu de definit în termeni bistriţeni…
Cu adaptările lor după folclorul unguresc, cu piese originale, cu mixaje neobişnuite din Michael Jackson sau hituri ale unor trupe precum Maroon5, Calvin Harris, John Newman sau Daft Punk, cu inserturile de muzică clasică şi improvizaţii de muzică contemporană…
Nu e mare scofală să te simţi bine pe o scenă înconjurat de mii de oameni care aplaudă şi urlă înnebuniţi din cine ştie ce motive sau impulsuri care au prea puţină legătură cu muzica, mesajul ei sau felul în care o transmiţi. Dar ce te faci când în jurul tău nu sunt decât 30-40 de oameni?
Cu ce acoperi golurile şi spaţiile albe din jur, cu ce înfrunţi sau ataci singurătatea…? Cum le vorbeşti despre sinele tău ascuns în muzică, descifrabil în melodii sau cuvinte simple şi pătrunzătoare?
Cu un zâmbet liniştit, probabil, cu priviri senine răspândite în tandre îmbrăţişări imaginare, cu două-trei mişcări de dans relaxat şi subtil proiectat în ochii celuilalt…
Să nu rămânem totuşi cu senzaţia de ratare imprimată definitiv în minte şi să admitem că anumite lucruri sună bine şi frumos, ele, în sinea lor.
InFusion este singura formaţie de looper din Ungaria ai cărei membri, toţi muzicieni profesionişti, practică deopotrivă muzica clasică şi cea contemporană s-au reunit acum vreo patru ani iar acum câteva luni au scos şi primul lor album Loop Me Up:
Izsák Farkas– vioară electronică a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta în anul 2010. Cântă la vioară electronică din anul 2005. În prezent joacă rolul principal în piesa Scripcarul pe acoperiş, la Vígszínház în Budapesta şi este membru a mai multor formaţii de jazz, rock şi crossover.
Mihály Simko-Varnagy – violoncel electronic - a absolvit Academia de Muzică Liszt Ferenc, în anul 2005, la violoncel, apoi a studiat chitară bas la Şcoala de Jazz din Kőbánya. Din 2006 este şef de partidă violoncel în cadrul Orchestrei Simfonice Dohnányi Ernő, fiind şi membru în mai multe formaţii de jazz, rock şi crossover. La campionatul mondial Roland Loop, ediţia din anul 2011 a obţinut locul 2 la finala etapei est-europene.
Nándor Weisz – percuţie electronică, voce - a absolvit Academia de Muzică din München în anul 2000, la percuţie, şi de atunci este membru al Orchestrei Filarmonicii Naţionale Maghiare. Din 2004 este preocupat şi de compoziţie, muzică electronică, fiind membru în mai multe formaţii de jazz, folk şi pop.