În timp ce Bistriţa celebra cu discursuri, festivităţi şi jocuri de glezne independenţa, victoria, Europa, etc – în Cluj, Arad, Baia Mare, Braşov, Alba Iulia, Oradea, Sibiu şi Bucureşti mii de oameni au ieşit în stradă pentru a participa la primul protest major împotriva despăduririlor ilegale şi abuzive din Transilvania şi ţară.
„Salvaţi pădurea de la tăierile abuzive”, „Uniţi, salvăm pădurea şi o apărăm”, „Copacii tăiaţi – ţepe pentru deputaţi”, „Codrule, codruţule, te salvăm drăguţule” – au fost doar o parte din lozincile scandate de protestatari în oraşele din Ardeal care s-au alăturat protestului.
În Bucureşti, aproape 2.000 de oameni au scandat în faţa Palatului Cotroceni "Mafia defrişează, Iohannis protejează!" în timp ce, pe una dintre reţelele de socializare un comentator scria „Domnule Preşedinte, sunt aceiaşi oameni care v-au ales şi care şi-au pus cu adevărat speranţele în dumneavoastră. Daţi dovadă de leadership autentic şi abordaţi problema de la rădăcină. Atenţie, nu de la rădăcina milioanelor de copaci tăiaţi de Schweighofer....!” referindu-se la construirea fabricii de cherestea de la Reci (Covasna), de către concernul austriac Holzindustrie Schweighofer.
„E un abuz nesfârşit care de ani de zile se întâmplă fără ca autorităţile statului să reacţioneze. Se vinde masă lemnoasă direct firmelor străine care activează în România, doar sub pretextul că anual Direcţia Silvică are o cotă de tăiere aprobată. Dacă se mai continuă în acest ritm o să ne dăm seama că deja am ajuns să fim noi străini în propria ţară, numai sub scuza că firmele străinilor sunt mai viabile decât cele româneşti...” a declarat unul dintre protestatari.
Şi românii din diaspora au protestat împotriva defrişărilor şi salvarea pădurilor din România. La Londra, câteva zeci de persoane au protestat în faţa Ambasadei Austriei, în timp ce în Madrid s-au adunat în faţa Ambasadei României.
Şi, deşi protestul a fost pus la cale mai mult sau mai puţin spontan, pe reţelele de socializare şi nu a avut toate autorizaţiile necesare – într-un final inclusiv preşedintele Iohannis a reacţionat şi a ieşit la înaintare pe Facebook, cu o promisiune: „Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”...
Aşa să ne ajute Dumnezeu!
Foto: voceatransilvaniei.ro