Cine îşi mai aminteşte azi de tulburătoarele zile ale anilor 90 în care toată Bistriţa se iniţia şi descoperea (cu nedisimulată uimire) primele noţiuni yoga…? Cine îşi mai aminteşte legendara şi mesianica figură a lui Radu Cunescu, primele sale conferinţe yoga la Casa de cultură sau tragicele împrejurări în care şi-a pierdut viaţa…?
Duse sunt toate pe apa sâmbetei – pierdute în negura uitării sunt şi zilele în care peste tot întâlneai prieteni convertiţi sau cuceriţi de Yoga, consumând din punguţe speciale miraculosul grâu încolţit – dispărute pe veci sunt şi clipele de isterie locală în care aproape toată comunitatea (cu medicii, profesorii, intelectualii şi inginerii ei) părea subjugată de mesianica făptură a lui Radu Cunescu – bistriţeanul care a pus aici piatra de temelie a acestei religii cu nuanţe de sport sau viceversa, prea devreme şi tragic dispărut într-un misterios accident rutier, despre care cei apropiaţi povesteau că ar fi fost presimţit (pre-văzut) de Radu Cunescu încă înainte de a se întâmpla…
În fine, astăzi, la zeci de ani distanţă, cu sufletele şi minţile mai curate, mai proaspete, mai nevinovate – bistriţenii sunt invitaţi să descopere Yoga în Parcul municipal, între orele 18 – 22, în zona foişorului şi a statuii lui George Coşbuc.
Este primul an în care mapamondul celebreză această practică spirituală milenară, de altfel – după ce, în decembrie 2014, la propunerea prim ministrului indian Narendra Modi, ONU declara 21 iunie drept Ziua Internaţională Yoga şi invita toate statele membre să încurajeze celebrarea Zilei Internaţionale Yoga, pentru a sensibiliza oamenii să facă alegeri mai sănătoase și să adopte stiluri de viață ce favorizează o mai bună sănătate.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, declara, tot prin decembrie 2014, că "Yoga poate ajuta la rezistenţa în faţa maladiilor care nu pot fi comunicate. Yoga poate aduce laolaltă comunităţile, într-o manieră incluzivă care generează respect. Yoga este un sport care poate contribui la dezvoltare şi la linişte. Yoga poate chiar să ajute oamenii în situaţii de urgenţă, pentru a găsi un mod de a scăpa de stres"…
Aşa că bistriţenilor nu le rămâne decât să dea şi ei o raită (în funcţie de interese şi preocupări) prin parcul municipal, după orele 18 trecute fix, pentru a asista şi participa la o şedinţă de yoga sau cel puţin pentru a asculta un concert de boluri tibetane. Organizatorii (Asociaţia de Yoga Shambu) propun un program suficient de interesant:
18.00 – 19.15: Prezentare teoretică a diferitelor sisteme yoga tradiţionale. Prezentare practică de posturi yoga. Şedinţă de yoga la unison pentru toţi cei care doresc să participe (pentru unele din posturile yoga e necesar să aveţi un izopren).
19.15 – 20.00: Rugăciune colectivă de comuniune cu Sufletul Planetei Pământ urmată de meditaţia în spirală yang cu ocazia solstiţiului de vară
21.00 – 21.15: Meditaţie cu tema „Starea de unitate în diversitate a tuturor practicanţilor yoga din întreaga lume”
20.00 – 22.00: Concert de boluri tibetane. Proiecţii video. Evaluarea stării de vitalitate folosind un aparat specific înainte şi după practicile yoga.
Alte surprize în limita timpului disponibil. Participarea liberă la oricare dintre activităţi.
Foto Arhivă.