Povestea lui este simplă: a fost elev la Colegiul Național „Petru Rareș”, a făcut Facultatea de Fizică la Cluj-Napoca, a câştigat o bursă Erasmus la Strasbourg, în timpul masteratului în Fizica materialelor, iar la doar 35 de ani este conferenţiar la Universitatea Lyon, în cadrul Institutului Național de Științe Aplicate.
A fost o vreme profesor de fizică la Liceul Teoretic Brassai Sámuel din Cluj-Napoca, dar s-a ambiționat să-şi dea doctoratul tot în străinătate. Aşa se face că în toamna anului 2010 a reușit să-și prezinte teza de doctorat în fața francezilor, și nu numai.
„Am făcut un stagiu de pregătire de șapte luni la Institutul Francez al Petrolului din Lyon, după care mi-am dat teza de doctorat la Strasbourg”, a povestit Lucian Roiban pentru Vocea Transilvaniei, amintindu-şi că a fost o teză destul de grea, la care a muncit foarte mult şi pe care a finalizat-o cu două premii – Premiul Universității din Strasbourg pentru calificările obținute (două „excepțional" și un „foarte bine”) și premiul Federației Internaționale a Societăților de Microscopie din Rio de Janeiro.
Se pare că teza sa despre „tomografie electronică și cartografie chimică în trei dimensiuni" i-a impresionat pe mulți, astfel încât tânărul ardelean a reuşit să-şi continue studiile post-doctorale, în Strasbourg, apoi la Utrecht.
După primul an, a renunțat la studiile post-doctorale din Olanda pentru un post permanent de conferențiar la Institutul Național de Științe Aplicate (INSA) din Lyon.
„Învăț să fiu mentor pentru studenții mei. Învăț în fiecare zi alături de studenții mei și sunt bucuros că munca mea a fost apreciată. Într-o bună zi poate voi deveni un profesor plin, dar pentru asta trebuie să muncesc în medie cam 12 ore pe zi, să studiez mai mult, dar sunt pregătit pentru asta. Viața mea este în campus, alături de studenții mei...”, a mai povestit tânărul conferențiar care şi-a vizitat, de curând, şi meleagurile natale şi s-a întâlnit cu liceenii Colegiului Național „Petru Rareș” din Beclean: „Trebuie să credeți în voi, să vreți să ieșiți în lume, să cunoașteți lumi noi, oameni noi. Asta m-a ambiționat și pe mine și asta mă face fericit”.
În februarie 2016, Lucian Roiban împlineşte zece ani de „pribegie", cum îi place să spună uneori. Zece ani buni în care a devenit un model pentru atâţia tineri din Bistriţa-Năsăud... Cu o asemenea poveste frumoasă şi un concert extraordinar de Anul Nou cu care vă puteţi încheia duminica, la Sinagogă - se poate spune că 2016 începe sub auspicii excelente...:)