Măcar din haști în Paști, dacă sistematic nu se poate, merită să ne îmbrăcăm frumos, să ne începem ziua cu o cafea adevărată și tare, să ne facem planuri mărețe de viitor cu ochii în zare, cu privirea strecurându-se tandru printre blocurile gri, pentru a sfârși meditând, pentru câteva clipe la metodele și regulile care ne transformă în imbecili...
Tot răsfoind zilele trecute articole pe anacronic.ro, în căutarea unor noi și proaspete tehnici de supraviețuire morală, spirituală sau culturală, am nimerit, ca din întâmplare, peste un amplu interviu cu John Taylor Gatto, considerat cel mai radical critic al sistemului de școlarizare obligatorie, și autor al volumelor Cum suntem imbecilizați (Dumbing Us Down) și Arme de instrucție în masă (Weapons of Mass Instruction) – primul apărut deja în română la Anacronic, celălalt în curs de apariție, la aceeași editură.
„Încă din vremea colegiilor romane, se știa că, dacă îi îngropi pe oameni într-o existență marcată de reguli, partea creativă din ei se va atrofia sau va dispărea în mod natural. Nu mai există loc pentru manifestarea ei. Iar acele tehnici de antrenament concepute să întârzie dezvoltarea imaginației au fost folosite de armate și biserici de-a lungul istoriei. Odată cu secolul al XIX-lea, statele militare germane – precum Prusia – le-au ridicat la rang de știință. Să ne uităm la filosoful liberal Spinoza. El a spus că modalitatea de a scăpa de imaginație este încastrarea oamenilor în reguli fără sens și competiții; umple-le mințile cu informație falsă și, până la urmă, vor face atâtea greșeli sau vor fi atât de frustrați, încât pur și simplu vor ceda altuia luarea de decizii. Iar asta se face, bineînțeles, prin școlarizare...”, povestește John Taylor Gatto într-un spectaculos și surprinzător interviu pe Anacronic.ro.
Autorul își mărturisește, totodată revelația resimțită în momentul în care s-a „împiedicat din greșeală” de cartea unui important istoric internațional, Carroll Quigley, șeful Departamentului de Relații Internaționale al Universității Georgetown. A auzit pentru prima oară acest nume în discursul lui Bill Clinton de acceptare a candidaturii pentru funcția de președinte, care îl pomenea în ultimele rânduri ale discursului, mulțumindu-i celui care i-a fost mentor la Georgetown și care „a văzut în viitor mai limpede decât oricine altcineva”.
Intrigat că, deși citea obsesiv de la 5 ani fără să fi auzit de acest Carroll Quigley – John Taylor Gatto încearcă să dea de urma vreunei cărți scrise de el, însă în câteva biblioteci i se spune că respectivul volum a fost furat și nu se mai tipărește...
A reușit, după multe căutări, să obțină un exemplar de la biblioteca de cărți rare a Universității din New York, a citit-o și i s-a ridicat părul în cap: Într-o carte de aproape 1.400 de pagini, scrisă magistral și doar pentru un public erudit, Quigley afirmă că în secolul 20 nu există niciun eveniment major care să nu fi fost regizat și aranjat. Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial etc., etc. Regizate și aranjate de cine, mai exact? Și cu ce scop?
Asta rămâne să descoperiți voi înșivă, eventual, în măsura în care suportați sau vă pasionează asemenea perspective...