Ce poate fi mai fabulos decât să faci un rond de dimineaţă pe străzile oraşului şi să nimereşti, printr-o minune, pe strada Ecaterina Teodoroiu?! Un bistriţean pe nume Damaschin Berende a construit aici, se pare, singurul cadran solar în plan înclinat din ţară! Mai puţin de 2 minute separă timpul său de timpul ceasurilor moderne!
Strada Ecaterina Teodoroiu ni se înfăţişează în aceste zile de toamnă la fel de liniştită şi misterioasă ca multe alte străduţe ale oraşului – mai ales că restaurantul Parc (celebru pe vremuri) acum zace în paragină şi nu mai agită demult spiritele în zonă.
În schimb – ceea ce atrage privirile ca un magnet – este “drăcia” cocoţată pe acoperişul unui locuitor din zonă: un cadran solar care indică – cu o precizie de câteva minute în plus sau în minus – timpul probabil şi orele care se scurg fără încetare.
Pe gardul locuinţei a fost amplasat un panou explicativ pe care sunt trecute corecțiile necesare în funcție de anotimp pentru a transforma timpul solar în timp legal, atât sub formă grafică (o sinusoidă), cât și tabelară iar în partea de jos, cadranul este prevăzut cu trei tulburătoare cuvinte – Sine sole sileo – şi tot încercând să aflii ce înseamnă şi de unde se trag ele – ajungi la povestea domnului Damaschin Berende:
"Din ceea ce știu eu, singurul cadran solar în plan înclinat din țara noastră se află la Bistrița. Inițial motto-ul Sine sole sileo ("Fără soare eu rămân tăcut") m-a dus cu gândul la cel mai exact ceas solar din lume, discul metalic de la Engadin-St. Moritz (Elveţia), însă nici cel de la noi nu are de ce să se ascundă, căci precizia lui este remarcabilă: mai puțin de 2 minute separă timpul său de timpul ceasurilor moderne! – scrie Dan George Uza pe blogul său, explicând că pe la mijlocul lunii august a primit un e-mail de la domnul Damaschin Berende din Bistriţa, un colecționar de ceasuri mecanice interesat de amenajarea unui ceas solar pe acoperișul înclinat al unei anexe.
“Am fost mai mult decât bucuros sa îl sprijin cu câteva sfaturi în ceea ce privește orientarea tijei (gnomonului) și egalitatea (ecuația) timpului, concepția artistică și realizarea piesei aparținându-i dlui Berende în totalitate. Rezultatul? Cu atât mai spectaculos cu cât a fost prima sa încercare în domeniu” mai povesteşte tânărul blogger clujean care se arată totodată foarte impresionat de stâlpul din lemn sculptat chiar de autorul construcţiei cu motive populare românești de sorginte solară și cocoșul din vârf (în esență o pasăre solară) cu privirea ațintită spre răsărit, care fixează astfel în spațiul bistrițean direcțiile cardinal...
Dovadă că străzile Bistriţei încă ascund mistere şi minuni...:) Numai să-ţi faci timp berechet să le savurezi şi să le descoperi în tihnă…