Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  210 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Rondul de dimineaţă: Deşi contestat, noul Cod Penal a intrat ieri în vigoare. Zeci de infractori au părăsit puşcăriile...

02/02/2014 09:09:30 Ioana BRADEA  
Chiar dacă a fost contestat pentru o serie de “chichiţe”, noul Cod Penal a ieşit ieri la lumină cu o serie de noutăţi: pedepsele vor fi mai uşoare pentru unele infracţiuni, eutanasia nu mai este socotită omor calificat, interdicţia de a părăsi localitatea devine arest la domiciliu iar protituţia nu mai e condamnată de noul Cod Penal.

122 de deţinuţi au fost eliberaţi ieri, din penitenciarele ţării, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a celui de Procedura Penală.

Cei 122 fac parte dintr-un lot de 400 de condamnaţi care pot cere să fie eliberați mai devreme din închisoare, datorită pedepselor mai scurte prevăzute de noile Coduri – notează jurnaliştii de la Digi24.ro.

Codul penal care se aplică de ieri îi avantajează nu doar pe eventualii infractori, ci şi pe cei care sunt deja după gratii. Cei care au ispăşit deja pedepsele prevăzute de noua lege, vor fi îndată eliberaţi.

Primul deţinut eliberat de noul cod penal a ieşit pe porţile penitenciarului din Baia Mare. Pedeapsa i-a fost redusă doar cu 14 zile, fiind condamnat pentru că a fugit de la locul unui accident pe care l-a provocat.

Mai norocos a fost un bărbat de 56 de ani din Călăraşi – eliberat aseară din închisoare după numai un an, deşi avea o condamnare de şapte ori mai mare pentru ameninţarea unui poliţist.

O altă modificare a Codului Penal se referă la faptul că, deşi este în continuare incriminată, eutanasia nu mai este calificată drept omor calificat. Astfel, conform articolul 190 din noul Cod penal, "uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani".

Tot în noul Cod penal, fătul este ocrotit în mod special, fiind interzis în continuare avortul în alte condiţii decât cele medicale, dar acum este incriminată şi fapta de vătămare corporală a fătului.

O altă modificare a Codului de procedură penală se referă la măsurile preventive: interdicţia de a părăsi localitatea sau ţara sunt eliminate iar în locul acestora apare arestul la domiciliu.

Conform noii legislaţii, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Noutăţi apar şi la capitolul “hărţuire”: potrivit noului Cod penal, fotografierea sau înregistrarea convorbirilor unor persoane în domiciliul lor va fi infracţiune.

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul difuzării imaginilor sau convorbirilor. Violarea domiciliului este, în continuare, considerată o infracţiune, iar acum se incriminează şi violarea sediului unei persoane juridice – scrie şi Mediafax.

 

Foto: adevarul.es

4671 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro