Chiar dacă a fost contestat pentru o serie de “chichiţe”, noul Cod Penal a ieşit ieri la lumină cu o serie de noutăţi: pedepsele vor fi mai uşoare pentru unele infracţiuni, eutanasia nu mai este socotită omor calificat, interdicţia de a părăsi localitatea devine arest la domiciliu iar protituţia nu mai e condamnată de noul Cod Penal.
122 de deţinuţi au fost eliberaţi ieri, din penitenciarele ţării, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a celui de Procedura Penală.
Cei 122 fac parte dintr-un lot de 400 de condamnaţi care pot cere să fie eliberați mai devreme din închisoare, datorită pedepselor mai scurte prevăzute de noile Coduri – notează jurnaliştii de la Digi24.ro.
Codul penal care se aplică de ieri îi avantajează nu doar pe eventualii infractori, ci şi pe cei care sunt deja după gratii. Cei care au ispăşit deja pedepsele prevăzute de noua lege, vor fi îndată eliberaţi.
Primul deţinut eliberat de noul cod penal a ieşit pe porţile penitenciarului din Baia Mare. Pedeapsa i-a fost redusă doar cu 14 zile, fiind condamnat pentru că a fugit de la locul unui accident pe care l-a provocat.
Mai norocos a fost un bărbat de 56 de ani din Călăraşi – eliberat aseară din închisoare după numai un an, deşi avea o condamnare de şapte ori mai mare pentru ameninţarea unui poliţist.
O altă modificare a Codului Penal se referă la faptul că, deşi este în continuare incriminată, eutanasia nu mai este calificată drept omor calificat. Astfel, conform articolul 190 din noul Cod penal, "uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani".
Tot în noul Cod penal, fătul este ocrotit în mod special, fiind interzis în continuare avortul în alte condiţii decât cele medicale, dar acum este incriminată şi fapta de vătămare corporală a fătului.
O altă modificare a Codului de procedură penală se referă la măsurile preventive: interdicţia de a părăsi localitatea sau ţara sunt eliminate iar în locul acestora apare arestul la domiciliu.
Conform noii legislaţii, măsura arestului la domiciliu constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă de cel mult 30 de zile, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.
Noutăţi apar şi la capitolul “hărţuire”: potrivit noului Cod penal, fotografierea sau înregistrarea convorbirilor unor persoane în domiciliul lor va fi infracţiune.
Acelaşi lucru se aplică şi în cazul difuzării imaginilor sau convorbirilor. Violarea domiciliului este, în continuare, considerată o infracţiune, iar acum se incriminează şi violarea sediului unei persoane juridice – scrie şi Mediafax.
Foto: adevarul.es