Fideli principiilor europene care le-au invadat existenţa în ultimii ani, bistriţenii sărbătoresc şi ei Ziua Europei: unii în avans, unii cu discursuri, unii cu prelungiri iar alţii, mai casnici şi domestici din fire, cu borcane scoase la aerisit pe pervazul ferestrei… Pentru că “a fi european” nu înseamnă să ne trădăm vechile obiceiuri…!
Cu 65 de ani în urmă, într-o frumoasă zi de mai cum este cea de azi, ministrul de externe francez, Robert Schuman, iniţia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, primul pas spre Uniunea Europeană de azi, care, în amintirea acelui timid început – a declarat ziua de 9 mai drept Ziua Europei.
Atâta doar că în România, ca şi în toate statele din fostul Est sovietic, vreme de decenii întregi – 9 mai era Ziua Victoriei împotriva lui Hitler. Pe 8 mai 1945, premierul britanic Winston Churchill anunţa că Germania capitulase cu o zi înainte, pe 7 mai, la Reims, cartierul general al forţelor anglo-americane, ne reamintesc cei de la Digi24. În timp ce Londra celebra sfârşitul războiului în Europa, Germania semna încă o dată capitularea pentru că Stalin fusese extrem de nemulţumit că generalii germani evitaseră să capituleze în faţa mareşalului sovietic Jukov, cel care cucerise Berlinul. Anglo-americanii s-au grăbit să îi dea satisfacţie. Dar cum semnarea de la Berlin s-a făcut ca şi la Reims în toiul nopţii, diferenţa de fus orar a permis Moscovei să declare că Ziua Victoriei este 9 Mai şi nu 7, când semnaseră iniţal Aliaţii, şi nici 8 Mai, când Churchill făcuse anunţul. Aceste fricţiuni între învingători s-au amplificat în anii următori până la împărţirea Europei în două blocuri ostile, astfel încât Victoria contra lui Hitler a avut efecte profund diferite asupra statelor traversate de tăvălugul războiului…
La Bistriţa, Ziua Europei s-a celebrat în avans, încă de ieri, pe pietonalul Liviu Rebreanu – dar sentimentul victoriei pulsează tot mai slab în sufletele bistriţenilor care înţeleg prea bine că a fi european nu înseamnă să îmbrăţişezi de-a valma principii sau stiluri de viaţă occidentale şi nici să-ţi trădezi vechi obiceiuri... Cum ar fi obiceiul de a scoate şi păstra pe pervazul geamului diverse borcane şi cutii cu alimente, la aerisit sau răcit, în lipsa unui frigider adecvat nevoilor casnice… Sau cum ar fi obiceiul de a împodobi rafturile unui dulap cu ziare colorate (eventual plainte ale unor supermarketuri) sau cel de a folosi ziarele la toaletă şi multe alte asemenea reminiscenţe care încă necolorează viaţa, destinul, weekendul...!