Azi începe încă o ediţie din Nunta Zamfirei dar, spre deosebire de altele, cea din 2015 e una jubiliară. “Nunta” împlineşte 20 de ani bătuţi pe muchie şi tot oraşul (uşor nedumerit că spectacolele au fost programate în cursul săptămânii, nu în weekend) aşteaptă cu sufletul la gură să vadă ce legătură subtilă există între Mozart şi Coşbuc.
Fără îndoială, “Nunta Zamfirei” este – a fost şi va rămâne în veci – cel mai longeviv eveniment cultural-distractiv al oraşului, pentru că de douăzeci de ani încoace ea există, subzistă, se “luptă”, se zbate, răzbate şi subzistă refuzând să se predea cursului firesc al vremii, al destinului, care afirmă – fără să-i pese că înţelegem sau nu – că tot ce începe trebuie să se şi sfârşească…
Dimpotrivă, Nunta Zamfirei este exemplul cel mai concludent al lucrului bine făcut care rezistă în Bistriţa indiferent de starea vremii, de administraţia locală sau coloratura politică a celor care conduc primăria.
Tot oraşul se îmbracă în straie de sărbătoare şi merge, cam într-o oră, la binecuvântarea și sfințirea statuetei care îl reprezintă pe Sf. Padre Pio, la Biserica Greco-Catolică «Buna Vestire». Inclusiv invitaţii şi ansamblurile folclorice sosite din Algeria, Bulgaria, Belarus, Franța, Italia, Israel, Polonia, Spania, Serbia, Ucraina.
După care, toţi participanţii, indiferent de religie, vor îndura cu răbdare şi stoicism – în spiritul multiculturalităţii şi multidiversităţii civilizatoare care guvernează politicile europene în ultimii ani – slujba desfăşurată la Biserica Ortodoxă de la Coroana şi binecuvântarea religioasă care va avea loc la Panteonul Bistriței din curtea Protopopiatului Ortodox – chit că unii poate se roagă în biserici catolice sau protestante, chit că alţii poate nu au nevoie decât de o rugăciune scurtă de câteva intense minute…
Dar programul a fost déjà stabilit de autorităţi şi nu avem decât să-l îmbrăţişăm tandru, aşteptând cu sufletul la gură marea deschidere oficială de la ora 20.00 – pe pietonalul Liviu Rebreanu, acolo unde ne va întâmpina frontal un generic cel puţin provocator şi misterios: "De la nunta lui Figaro la Nunta Zamfirei".
Bistriţenii – cuceriţi déjà de operele lui Mozart pe care le-au consumat cu firească fervoare şi plăcere – vor aştepta şi ei, cu mare nerăbdare, să descopere misterioasa legătură care ar putea să existe între opera Nunta lui Figaro (o nebuneală – după cum traduc unii titlul original Le nozze di Figaro o sia la folle giornata) compusă în anul de graţie 1786, în Viena şi celebra baladă «Nunta Zamfirei», publicată de George Coşbuc în 1889 – în Tribuna din Sibiu, la o distanţă de peste 100 de ani de creaţia vieneză.
Dar participarea Operei Române din Craiova și a ansamblurilor ”Cununa de pe Someș” și ”Balada” pe aceeaşi scenă vor asigura – fără îndoială, un spectacol demn de ediţia jubiliară a acestui an… Iar efecte speciale de lumini care vor anima pietonalul Liviu Rebreanu vor contribui semnificativ la marcarea unui spectacol de vis care va rămâne, fără niciun dubiu, mulţi ani în memoria bistriţenilor, pentru a fi povestit, la umbra focului arzând în vatră - copiilor, nepoţilor şi altor cunoştinţe adiacente, aşa să ne ajute Dumnezeu...!