Nu doar la Bistriţa, ci şi la Cluj s-au aprins ieri seară sute de lampioane în cinstea Regelui Mihai. Sute de clujeni care nu au reuşit să ajungă la Palatul Elisabeta au înălţat aproape 500 de lampioane în Piaţa Unirii, după cum notează Digi24. Dar nici bistriţenii nu s-au lăsat mai prejos...
Parcă mai mult decât în alţi ani, Regele Mihai este înconjurat în aceste zile de un val de simpatie, fiind sărbătorit ieri seară pe pietonal de zeci de bistriţeni (printre care şi primarul Ovidiu Creţu!) cu lampioane şi gânduri bune înălţate spre cer...
Jurnaliştii de la Time relatau că atunci “când guvernanta englezoaică micului Mihai a alergat sa-l trezeasca si sa-i dea vestea că regele (n.r. Ferdinand I) a murit si i s-a adresat cu "Maiestatea Voastră", ochii lui mari şi seriosi s-au umplut de o uimire vagă. Trei zile mai târziu, Mihai încerca încă să-şi dea seama ce înseamna noul titlu. "Mi s-a schimbat numele? De ce imi spuneti Maiestate?"
Prima sa domnie, de numai 3 ani, s-a încheiat în 1930. Carol al II-lea revenea în ţară, pentru a-şi revendica dreptul la Coroană, rămânând în istorie ca primul monarh care îi succede la tron fiului său.
Derobat de responsabilităţi, Mihai a putut să se bucure de copilărie şi să îşi cultive pasiunea pentru automobile. Prima sa maşină cu motor, primită de la mama sa, se numea "Gândacul roşu". După terminarea şcolii primare la Castelul Peleş, Mihai şi-a continuat studiile într-o clasă special organizată pentru el, cu colegi selectaţi din toate categoriile sociale, având drept profesori pe Nicolae Iorga şi Simion Mehedinţi, relata Pro Tv.
Dar ce mai înseamnă monarhia pentru tinerii care n-au prins vremurile de demult sau pentru cei care au uitat ce însemna România condusă de un rege...?
Acum doi ani, Regele Mihai rostea un discurs istoric în Parlament, care se încheia cu o frază emoţionantă: “Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţi, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri!"
Poate că multe lucruri s-ar schimba în bine inclusiv în Bistriţa noastră, dacă am înţelege că nu este decât un oraş luat cu împrumut de la copiii noştri...
Foto: www.familiaregala.ro