De câteva zile, pe Odobescu strălucesc magnoliile violete şi îi avertizează – pe cei care ştiu să le asculte şoaptele – că la Bistriţa a venit şi vremea răzbunării. Desigur, urât lucru să porţi pică unui om, să-l pizmuieşti, să-l duşmăneşti, să duci cu tine peste tot răul pe care unul sau altul ţi l-a făcut cu voie, interes sau nepăsare...
O simplă plimbare pe strada Cerbului, pe Alexandru Odobescu sau prin faţa Inspectoratului Şcolar poate dezvălui oricărui bistriţean o adevărată şi simplă splendoare: magnoliile… :)
Violete, rozalii sau albe – magnoliile colorează în aceste zile oraşul şi sunt chiar dispuse să ofere (celui care ştie să asculte) o lecţie despre adevărata răzbunare – răzbunarea de care vorbea, între altele şi Alexandru Uiuiu în Datoria de om şi care recunoştea cinstit că este vorba despre o grea povară:
Grea povară resentimentele... Să duci cu tine peste tot răul pe care unul sau altul ţi l-a făcut cu voie, cu interes sau – cel mai adesea fără voie, cu nepăsare şi voioşie. Să nu te poţi dezbrăca de haina murdărită, ruptă, pătată de ei…
De aceea eu merg pe ideea răzbunării!
În Proclamaţia de la Padeş, Tudor Vladimirescu a spus, printre altele, cu rău să întâmpinăm pe cei răi, dând o cale de conduită naţională prea puţin urmată şi exploatată de generaţiile ce-au făcut atunci umbră ţării. A tolera răul înseamnă a intra într-o oareşcare complicitate cu el, a te învoi cumva cu dracul pe punte, a nu mai şti exact dacă, după traversare, vei ajunge tu pe mal sau va ajunge el prin tine.
Dacă vrei să te răzbuni cu adevărat, în forţă, asemeni celor care-şi despicau duşmanul cu paloşul până-n pământ – dacă vrei să le iei orice putere asupra ta, ai o soluţie: să te simţi bine!
Niciodată, un om de nimic nu va trăi clipe mai amare decât atunci când vede că scuipatul aruncat spre cer îi cade pe faţă, că propriile-i arme se întorc împotrivă-i, că aproapele vizat spre nimicire se simte bine.
Eu merg pe ideea răzbunării... Aşadar – să ne simţim bine…!
Cartea (Datoria de om) din care s-au desprins cuvintele de mai sus nu se găseşte prin librării, dar vă puteţi bucura de ea împrumutând-o de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc" din Bistriţa. Vă puteţi bucura şi de magnolii, în paralel. Sau dimpotrivă...
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.