Deşi muncesc din greu iar la sfârşitul zilei abia dacă mai reuşesc să picotească în faţa televizorului câteva minute înainte de a adormi doar pentru ca a doua zi s-o ia de la capăt – mii de bistriţeni răspund “PREZENT!” la apelul primarului de a cultiva cartofi, ceapă şi fasole pe plantaţia Wonderland…!
Cu lopata pe umăr, conştienţi că nu e vreme de distracţie sau pârtii de schi, încolonaţi şi pregătiţi sufleteşte pentru încă un sacrificiu – mii de bistriţeni aşteaptă cu sufletul la gură şedinţa de consiliu local de joi.
Cu toţii speră din suflet că consilierii locali vor avea atâta ambiţie şi tupeu în glande încât să dea liber la agricultură pe plantaţia Wonderland.
Pentru că bistriţenii atâta visează: să-şi termine ziua de muncă pe la 4, 5 hai 6 seara (în cazul în care beneficiază de patroni care le solicită ore suplimentare în regim de voluntariat) după care – cu zâmbetul încremenit pe buze încă de dimineaţă – să se înarmeze cu lopeţi şi sape, să se îndrepte ca teleghidaţi, într-un marş al voioşiei – spre Wonderland…!
După ce, în prealabil, s-au bătut la licitaţia celor 216 hectare şi au reuşit, în final să le închirieze chiar şi cu 70, 80 de lei hectarul! Evident, cei care s-au ambiţionat să cultive cartofi foarte aproape de pârtiile de schi, au avut de scos din buzunar chiar şi peste 100 de lei / hectar, deşi preţul de pornire a fost 40 de lei…
În fine, trecem peste episodul nefast al licitaţiei, pentru a identifica, în masa de bistriţeni agricultori – o figură cunoscută, o figură care să semene cu iugoslavul Sirotanovic – muncitorul model al Iugoslaviei comuniste care alături de echipa sa a reuşit să excaveze 152 de tone de cărbune într-o singură tură, depăşind recordul mondial în extracţia cărbunelui stabilit în Rusia stalinistă! Sirotanovic - cel care ar fi strigat, se pare, la un moment dat “Lopata e prea mică, tovarăşe Tito!”, sugerând că dacă ar fi avut una şi mai mare – rezultatele ar fi fost mult muuuult mai îmbucurătoare.
În paranteză fie spus, zilele trecute filmul documentar "Lopata e prea mică, tovarăşe Tito!" a fost difuzat în cadrul Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania, aflat la a şaptea ediţie.
Bistriţenii, din motive de timp şi spaţiu îndepărtat – l-au cam ratat, dar au acum ocazia să-l pună în aplicare şi să demonstreze municipalităţii că şi lopeţile lor sunt prea mici pentru cât avânt muncitoresc există în braţele lor dornice de agricultură din mai până în octombrie, când pârtiile de cartofi se vor închide, pentru a face loc pârtiilor de schi pentru care Primăria a şi luat, de altfel, luna trecută ditamai creditul…!