Azi începe Săptămâna mare, ultima din postul Sfintelor Paşti – săptămâna patimilor sau a deniilor – tulburătoarele slujbe religioase de priveghere, socotite printre cele mai frumoase şi înălţătoare slujbe ale creştinilor-ortodocşi. În Lunea Mare femeile încep curăţenia de Paşte iar casa se aeriseşte bine, ca să iasă toate relele de peste iarnă…
Fiecare dintre zilele din Săptămâna Patimilor este marcată prin slujbe minunate, care povestesc evenimentele ce au avut loc în Săptămâna Mare, până la Punerea în Mormânt a Mântuitorului. Slujbele se numesc Denii, de la slavonul “vdenie” (veghe) şi se ţin în fiecare seară, pentru ziua ce urmează.
Prima dintre Denii se ţine chiar în seara Duminicii Floriilor şi este Denia pentru Lunea Mare iar ultima are loc în Vinerea Mare şi este cutremurătoarea Denie a Prohodului Domnului.
Tradiţia populară spune că până la începerea Deniilor, casele trebuie curăţate şi îngrijite, atât în interior, cât şi prin curţi şi ogrăzi.
În Lunea Mare femeile încep curăţenia de Paşte iar casa se aeriseşte bine, ca să iasă toate relele de peste iarnă… Se scoate totul afară iar casa se aeriseşte ca să iasă din ea toate relele de peste iarnă. Se văruieşte şi se spală totul, de teama blestemului caselor: “Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, căci te blestemă casa!” spunea o vorbă din bătrâni despre curăţenia care începe azi.
În timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim şi se citeşte istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos.
La concertul caritabil desfăşurat la Bistriţa la sfârşitul lunii martie, preotul Grigore Conea a explicat pe scurt semnificaţia fiecărei zile din Săptămâna Patimilor: “Atâta să reţinem din ziua de luni – că Iisus Hristos a spus intrând în Templu: Casa Tatălui meu este casă de rugăciune… În ziua de marţi Iisus s-a întors cu ucenicii din Betania şi au constatat că smochinul pe care Domnul îl blestemase s-a uscat, ceea ce i-a contrariat pe ucenicii care au cerut unele explicaţii. Iar Iisus Hristos le-a răspuns: Când vă rugaţi să credeţi că ceea ce cereţi veţi primi şi veţi şi avea…!”
“Joi şi vineri s-au petrecut evenimente asupra cărora nu vom reuşi să gândim toate vieţile noastre de-acum încolo…” a mai spus preotul Grigore Conea, încheind cu tulburătoarele cuvinte ale Sfântului Dimitrie: “Dacă smerită cugetare şi zdrobire de inimă vei avea la Patimile lui Hristos, mai mult folos vei avea decât dacă un an de zile n-ai mânca decât pâine şi apă sau dacă ai citi Psaltirea în fiecare zi… Dacă smerită cugetare şi zdrobire de inimă vei avea la Patimile Domnului Iisus Hristos….”