”Turist în Țara Năsăudului” este numele primului proiect de tip LEADER din județul nostru, finanțat de GAL Țara Năsăudului, pentru care primarul comunei Romuli, Ioan Monița, va semna săptămâna viitoare la Satu-Mare contractul ce dă startul implementării acestuia.
Declarat eligibil pentru finanțare de către GAL Țara Năsăudului și trecut de evaluările drastice ale Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistrița-Năsăud, proiectul depus de comuna Romuli a ajuns la faza de contractare, obligatorie pentru a trece de la idei la fapte!
În acest sens, după câteva luni de așteptare de la depunerea proiectului, primarul comunei Romuli, Ioan Monița, a fost invitat la Satu-Mare, la sediul instituției subordonate APDRP la nivelul Regiunii de Nord-Vest, pentru a face ultimul pas legal înainte de a trece la implementare.
Proiectul ”Turist în Țara Năsăudului” are ca obiectiv general crearea a trei trasee turistice virtuale, Drumul haiducilor, Drumul Verde și Drumul meșteșugarilor, construite pe elemente ce conferă unicitate comunei Romuli și celorlalte localități de pe teritoriul GAL.
”În construcția acestui proiect s-a plecat efectiv de la niște ...povești. Mai precis de la legendele care ne mai sunt încă povestite de bătrânii din sat despre haiduci, grotele în care se ascundeau și alte lucruri pe care noi nu le prea băgăm în seamă, pentru simplu motiv că suntem obișnuiți cu ele, le știm pe de rost. Dar, împreună cu consultantul de proiect, am decis că ele pot fi extrem de atractive pentru orășeni sau pentru turiștii străini, dacă le punem în valoare” spune Ioan Monița, primarul comunei Romuli.
În cadrul proiectului, cele trei trasee turistice vor fi detaliate pe o hartă în format 3D, care va fi instalată pe softul unor infochioșcuri, ce vor fi amplasate pe teritoriul tuturor localităților din GAL Țara Năsăudului. De asemenea, va fi creat un site de promovare turistică a zonei, iar pentru a facilita parcurgerea efectivă a celor trei trasee turistice, care creează și legături între comunele GAL sau din vecinătate (Romuli și Parva, pe Drumul Verde, prin zona Parcului Național Munții Rodnei, între Romuli – Telciu și Runcu Salvei pe Drumul Haiducilor, între toate cele 11 localități GAL, pe Drumul meșteșugarilor) vor fi marcate cu indicatoare din lemn, personalizate, iar pentru traseele de munte vor fi ”dotate” cu kituri de mobilier din lemn pentru popas.
Ioan Monița spune că proiectul ”Turist în Țara Năsăudului” se vrea a fi un prim pas pentru crearea unui brand turistic al zonei, construit pe poveștile locale, resursele naturale și promotorii tradițiilor populare.
”Țara Năsăudului este o lume de poveste. Cred că sunt suficienți turiști în lumea asta dornici să să descopere locuri, oameni, tradiții și obiceiuri, să fie parte dintr-o poveste,să retrăiască bucuria gusturilor din copilărie sau să descopere bucătăria autentică. De ce să nu ne folosim de ceea ce avem? Alții își inventează turism fără să aibă nimic, iar noi să stăm să ne uităm lung, să tot așteptăm să fim băgați în seamă fără să facem nimic?” își justifică Ioan Monița proiectul, care este, de altfel, singurul atipic care va finanțat de către GAL Țara Năsăudului.
Proiectul va beneficia de o finanțare nerambursabilă de aproape 110.000 Euro.