Liderul romilor bistriţeni, Emil Neia Lăcătuş, este nemulţumit de formaţiile care au fost invitate la Festivalul Tradiţiilor Ţigăneşti. El crede că suma de 30.000 de lei alocată de Primăria Bistriţa pentru acest eveniment ar fi suficientă pentru a fi invitate - "formaţii profesioniste care să facă un adevărat spectacol pe pietonal".
"Din 2008 festivalul romilor a fost de la an la an tot mai anemic. Nu au evoluat formaţii, cum am avut până în 2008, de renume, din afară, formaţii profesioniste", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, Emil Neia Lăcătuş.
Romii bistriţeni vor sărbători ziua lor joi, 15 august, pe pietonalul Liviu Rebreanu, unde mai multe grupuri vor urca pe scenă şi vor dansa tradiţionalele dansuri ţigăneşti. Seara romii se vor distra la un bal organizat în cinstea lor.
"Vreau să fac precizarea că avem un buget destul de consistent din partea Consiliului Local Bistriţa, de 30.000 de lei, pentru acest festival şi eu cred că cu aceşti bani poţi să faci un festival internaţional, să aduci formaţii chiar din afară. Discutam cu mulţi primari şi mi-au spus că la un buget de 15.000 de lei făceau zilele comunei, unde se cânta de la amiază şi până seara şi aveau şi artificii. Noi avem doar două - trei ore de spectacol şi vă daţi seama la 30.000 de lei se putea face ceva mai de amploare", a mai declarat Emil Neia Lăcătuş.
Liderul romilor bistriţeni speră că pe viitor organizatorii evenimentului, cei de la Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" şi de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, să invite la festival formaţii de dans mult mai cunoscute şi mai bune.
Întrebat dacă ştie pe ce anume sunt cheltuiţi cei 30.000 de lei, Emil Neia Lăcătuş a explicat, "nu ştiu, sincer să fiu nu ştiu. Din ceea ce am înţeles şi anul acesta nu se va mai da diurnă, că se va da masă celor care vor veni (n.red. dansatori). Nu suntem noi în măsură să vedem ce şi cum, sperăm ca aceşti bani să fie redirecţionaţi bine, să fie toate lucrurile bune. Suspiciuni?! Nu sunt eu în măsură să vorbesc despre asta dar 30.000 de lei să aduci două formaţii profesioniste, una din Bucureşti şi una din Mureş şi să vi cu şase formaţii de aici...".
Romii şi-ar mai dori ca la acest festivalul lor să fie organizat şi un târg prin care să fie promovate meseriile practicate de cei din etnia romă. Liderii Partidei Romilor sunt mândri de meseriile pe care le practică romii şi de lucrurile frumoase pe care le fac şi susţin că acestea ar trebuie promovate pentru că sunt reprezentative pentru etnia lor.