In 8 aprilie 2011, pentru elevii de la Scoala Generala Dumitrita a fost o zi deosebita, fiind sarbatorita Ziua Internationala a Romilor. Elevii claselor I-VIII au imbracat costume traditionale acestei etnii si sub atenta indrumare a cadrelor didactice au prezentat un spectacol de mare autenticitate in incinta Caminului Cultural din Dumitrita.
Elevii claselor V-VIII au realizat un frumos program artistic, incluzand poezii, cantece, dar si scenete care au pus accent pe promovarea principiului nediscriminarii.
La inceputul programului au fost prezentate date despre istoricul acestei etnii, precum si simbolurile ce o definesc.
De asemenea, au fost interpretate ocupatiile specifice romilor ca: florarese, olari, citernari, caramidari, potcovari, caldarari, argintari etc. Elevii au interpretat cantece tiganesti, precum: „Nuro Shavo”, „Trec tiganii, trec”, dar si scurte fragmente muzicale din filmul „Satra”.
Surpriza evenimentului a fost organizarea unui concurs impartit pe doua sectiuni: parada costumelor traditionale tiganesti si proba de dans care a incantat audienta. Concursul a fost jurizat de catre doamna director a Scolii Generale Dumitrita, profesor Popovici Lucica, primarul comunei, domnul Moga Vasile, domnul profesor Nap Bogdan si reprezentantul elevilor Scolii Generale Dumitrita, Suciu Sergiu din clasa a VIII-a. Sarcina juriului a fost una dificila, deoarece elevii participanti au intrat foarte bine in pielea personajelor, costumele prezentate au fost bine alese, umpland scena de culoare, iar dansurile au avut un succes deosebit la public, fiind temperamentale si pline de bucurie.
Activitatea a fost una de succes, la final toata sala ridicandu-se in picioare, in semn de respect, pentru a asculta imnul international al romilor „Gelem, gelem”.
Evenimentul organizat astazi a fost sustinut de comunitatea locala, multi parinti ai elevilor au facut parte din public, dar si reprezentanti ai institutiilor publice locale, precum primarul si viceprimarul comunei Dumitrita, seful de post al Politiei comunei Dumitrita, toti fiind intampinati cu mesajul de bun venit in limba romani adresat de elevii care cunosc aceasta limba.
Avand in vedere ca 33% din elevii scolii noastre sunt romi, am dorit ca prin aceasta activitate sa oferim posibilitatea de interactiune, de cunoastere a celuilalt, de remarcare, de a intra in contact cu alte culturi si traditii, inlaturandu-se sentimentul discriminarii.
Director, Profesor Popovici Lucica
Profesor Taut Lucretia