Cumpărată prin fonduri Phare în anul 2009, unitatea medicală mobilă (o autospecială sanitară) este folosită pentru promovarea unor programe de sănătate şi igienă în rândul romilor şi asistaţilor social din localităţile componente ale Bistriţei. Pentru acest serviciu Primăria plăteşte şi un medic care să participe la aceste vizite în teren.
Romii din localităţile componente beneficiază încă din anul 2010 de un program de sănătate şi igienă la domiciliu. Printr-un proiect finanaţat cu fonduri Phare şi cu o contribuţie de 6.000 de euro de la Primăria Bistriţa a fost achiziţionată o autospecială medicală, materiale sanitare şi cele necesare pentru promovarea unor acţiuni de igienă şi sănătate în rândul romilor.
Dacă la început de acest proiect au beneficiat doar romii din Sărata şi Viişoara, acum proiectul s-a extins în toate localităţile componente ale Bistriţei.
Ca să fie siguri că programele de prevenire şi combatere a bolilor şi problemelor de igienă şi sănătate sunt promovate aşa cum trebuie cei de la Primăria Bistriţa au angajat chiar şi un medic care să participe cu unitatea medicală mobilă la acţiunile organizate în localităţile componente ale Bistriţei.
„Medicul este chemat la acţiunile organizate pentru prevenire şi combatere şi este plătit în funcţie de cât timp participă la aceste acţiuni”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti.
Cu toate că unitatea medicală mobilă face periodic vizite în localităţile componente, romii fac de multe ori abuz de serviciile medicale de urgenţă şi sună la 112 chiar şi atunci când au simple dureri de cap sau burtă, ori când nu-şi pot linişti copiii care plâng. Probleme sunt şi în rândul gravidelor care stau acasă până în ultima clipă, deşi sunt informate despre ceea ce ar trebui să facă pentru a nu risca să nască acasă, sau într-o autospecială medicală a Ambulanţei sau a SMURD-ului.