Scandal "cat casa" in orasul Sangeorz-Bai din cauza montarii unei antene Orange! Pe o parte a baricadei se afla zeci de sangeorzeni care vor ca lucrarile pentru montarea antenei sa fie oprite pentru ca lor nu li s-a cerut acordul, iar pe cealalta parte se afla primarul orasului care sustine ca a facut tot ceea ce ii cere legea.
Inca de luna trecuta un scandal a izbucnit in Sangeorz-Bai intre primarul orasului, Roland Venig, si zeci de locuitori ai orasului din cauza montarii unei antene Orange.
Sangeorzenii care locuiesc in imediata apropiere a zonei in care urmeaza sa fie amplasata antena nu vor cu niciun chip ca aceasta sa fie montata. Acestia sunt revoltati de faptul ca pe ei nu i-a intrebat nimeni daca sunt sau nu de acord cu noua constructie.
Primarul orasului Sangeorz-Bai sustine ca toate demersurile pentru montarea antenei au fost facute in conformitate cu legea, ca s-au facut toate studiile necesare, s-au eliberat toate documentele de constructie si ca nu era nevoie si de acordul localnicilor.
“Montarea antenei Orange se face pe un domeniu privat. Unul dintre localnici ne-a lasat sa facem pe terenul lui constructia. Antena este montata undeva pe un deal. Au fost facute toate demersurile legale pentru construirea acestei antene. Au fost intocmite studii si eliberate toate actele necesare de la institutiile abilitate. Cei de la Mediu ne-au dat acordul pentru montarea antenei Orange si au afirmat ca nu dauneaza sanatatii localnicilor. Deci nu era necesar sa fie cerut si acordul localnicilor care se afla in imediata apropiere unde urmeaza sa fi amplasata antena”, a declarat pentru Bistriteanul.ro primarul orasului Sangeorz-Bai, Roland Venig.
Localnicii nemultumiti cer sa le fie respectate drepturile si lucrarile sa fie oprite. Asa ca, hotarati, si-au angajat un avocat care sa-i apere in instanta.
In plangerea prealabila intocmita de cetatenii nemultumiti si trimisa atat instantei cat si Primariei Sangeorz-Bai oamenii spun ca “emiterea autorizatiei de constructie nr. 48/25.05.2010 in beneficiul SC Orange Romania SA, in scopul construirii pe strada Lacramioarelor, in plin cartier de case si, deci, in imediata vecinatate a noastra, a unei statii fixe de telefonie mobila - o constructie definitiva, un turn metalic de 40 m inaltime, cuprinzand echipamente tehnice care genereaza radiatii electromagnetice puternice asupra mediului inconjurator si implicit si asupra subsemnatilor - ne afecteaza urmatoarele drepturi si interese: dreptul de proprietate, dreptul la ocrotirea sanatatii, cunoscand ca radiatiile electromagnetice emise pe termen lung, in frecventele si de intensitatea celor ce vor fi realizate de echipamentele tehnice ale antenelor statiei fixe de telefonie mobila, pot aduce atingere sanatatii fizice si psihice a oamenilor din zona si incalcarea dreptului la un mediu sanatos si echilibrat ecologic”.
Avocatul localnicilor, Mircea Vranceanu, a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “am facut toate demersurile necesare si am cerut sa fie anulate autorizatiile eliberate si sa fie oprite lucrarile. Asteptam ca in cateva zile sa ne fie dat si termenul cand va avea loc prima infatisare in acest proces”.
Judecatorii vor face dreptate in acest caz si vor stabili daca montarea unei antene Orange este facuta sau nu in termeni legali.
Un caz asemanator s-a petrecut si in urma cu doi ani la Bistrita. Autoritatile locale si-au dat acceptul pentru construirea unei antene Orange in sensul giratoriu din zona strazii Panait Cerna. Bistritenii care locuiesc in zona au aflat din presa despre acest proiect, au adunat semnaturi si au reusit sa opreasca lucrarile de montare a antenei.