Eleganţa și rafinamententul doamnelor de la sfârșitul secolului al XIX-lea a fost pusă în evidență într-un proiect unic și inedit de Muzeul Județean Bistrița-Năsăud! Elena Pleniceanu, angajată a muzeului, a creat patru rochii de epocă spectaculoase, iar întreaga colecție se bucură acum de un real succes și în țară.
„Jurnal de modă veche" este un proiect prin intermediul căruia Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud a vrut să arate bistriţenilor frumuseţea din perioada victoriană în ceea ce priveşte moda, felul în care femeile se îmbrăcau şi se aranajau.
La Bistriţa a fost deschisă o expoziţie în cadrul căreia vizitatorii muzeului au putut admira obiecte vechi, dar extrem de frumoase.
„Avem şi obiecte proprii, dar pentru că au fost destul de puţine şi am vrut ca expoziţia să fie cât mai reuşită am apelat şi la alte muzee din ţară de unde am împrumutat diverse obiecte. Am avut piese din secolele XVIII – XIX. Cei care au trecut pragul muzeului au putut admira o rochie din secolul XVIII cusută cu fir metalic auriu, bonete, umbrele, lenjerile intimă, evantaie, maşini de cusut, fotografii vechi cu femeie îmbrăcate în rochii care erau la modă în perioada secolului XIX, obiecte de uz cosmetic”, a explicat Elena Pleniceanu din cadrul Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru Bistriţeanul.ro.
Cei care au vizitat expoziţia au putut admira şi două postere imense cu imagini de la balurile ce aveau loc în secolul XIX, dar şi câteva crochiuri (planşe de modă din anii 1837 – 1896).
Piesele care au dat culoare acestei expoziţii au fost patru rochii de epocă, extrem de frumoase şi bine lucrate. Acestea au fost făcute chiar de către Elena Pleniceanu. Ea a pus mult suflet în acest proiect şi a făcut tot posibilul ca rochiile să fie cât mai frumoase.
„Am folosit tafta, tul, dantelă, pene, catifea, diverse accesorii, evantaie. Rochiile le-am făcut chiar eu şi pot spune că sunt extrem de frumoase. Au fost foarte apreciate, multă lume a venit la expoziţie pentru a vedea aceste rochii”, a mai spus Elena Pleniceanu.
Pentru confecţionarea acestor patru rochii s-au cheltuit circa 800 – 900 de lei. Accesoriile au fost oferite de către Elena Pleniceanu, şi acestea fiind făcute tot de ea.
Rochiile au fost expuse la Bistriţa la Muzeul Judeţean şi mai apoi la Muzeul de Istorie şi Arheologie Maramureşean de la Baia Mare.
„În 4 noiembrie expoziţia a fost mutată la Deva, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, unde va sta până în luna ianuarie, iar mai apoi va fi mutată la Braşov. Acolo, la Muzeul Judeţean de Istorie, colecţia de obiecte din perioada victoriană, dar şi cele patru rochii de epocă făcute la Bistriţa vor putea fi amirate de curioşi”, a mai explicat Elena Pleniceanu.
Reprezentanţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud speră ca această colecţie să fie expusă şi în alte muzee din ţară şi poate chiar şi din străinătate. Conducerea instituţiei are toată deschiderea pentru a avea cât mai multe colaborări.