Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Bistriţa’’ al judeţului Bistriţa-Năsăud şi E.ON România continuă campania de informare preventivă RISC ,,Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale’’.
Campanie are scopul de a informa cetăţenii cu privire la riscurile pe care le implică manevrarea greşită a aparatelor alimentate cu gaze naturale, respectiv improvizaţiile la instalaţiile electrice şi de gaze naturale, precum şi necesitatea efectuării intervenţiilor la acestea numai cu personal autorizat şi a curăţării coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an, o dată obligatoriu la începutul sezonului rece.
Demararea acestei campanii este generată de situaţia statistică a incidentelor produse la locuinţe în România. Astfel, în anul 2012, la nivelul I.S.U. Bistriţa s-a înregistrat un număr de 194 de incendii la locuinţe, în creştere cu 2,06% faţă de anul trecut.
Analizând împrejurările determinante ale incendiilor la locuinţe pentru perioada 2008 – 2012, s-a constat că, aproape 2/3 din cauzele generatoare de incendii la locuinţe sunt reprezentate de improvizații la instalaţiile electrice, de gaze şi de încălzire sau lipsa verificărilor sezoniere la coşurile de fum.
Toate acestea au condus la necesitatea de a informa constant cetăţenii asupra pericolelor la care își expun familiile şi locuinţele atunci când apelează la improvizaţii sau neglijează importanţa verificărilor periodice ale instalaţiilor sau coşurilor de fum.
Obiectivele de bază ale campaniei sunt următoarele:
Reducerea numărului de incendii la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti
Conştientizarea populaţiei privind remedierea defecţiunilor la instalaţii electrice, de gaze şi de încălzire numai cu personal autorizat
Reducerea numărului victimelor incendiilor, în special din rândul copiilor
Informarea populaţiei asupra riscului de incendii, a măsurilor de prevenire a acestora precum şi a comportamentului care trebuie urmat în cazul manifestării acestora
Crearea unei mentalităţi adecvate la nivelul comunităţilor locale pentru cunoaşterea diferitelor tipuri de riscuri specifice, a măsurilor de prevenire a acestora, precum şi a comportamentului de adoptat în cazul producerii lor.