Conservarea si pastrarea ariilor protejate nu pare a fi de mare interes in randul romanilor. Aria protejata Muntii Rodnei a scazut ca suprafata in ultimii ani cu mii de hectare.
Parcul National Muntii Rodnei reprezinta cea mai mare arie protejata localizata in grupul nordic al Carpatilor Orientali.
Conform unui studiu realizat de Econtext, in anul 1992 rezervatia avea 56.700 de hectare protejate prin lege iar in anul 2010, statisticile arata ca mai exista doar 46.399 de hectare. Incetul cu incetul aria protejata dispare... Un calcul arata ca in aproape 20 de ani suprafata ariei protejate a Parcului National Muntii Rodnei a scazut cu 10.301 hectare. Asta inseamna ca intr-un secol, daca nu vor fi luate masuri, Parcul National Muntii Rodnei va disparea cu totul.
Parcul National Muntii Rodnei a fost infiintat in anul 1932 si este arie protejata de interes national si international. In perimetrul parcului se intalnesc multe specii de plante si animale care sunt ocrotite prin lege. Spre exemplu, in Parcul National Muntii Rodnei se intalesc specii de floare de colt, ghintura galbena, angelica, sangele voinicului, cerbul carpatin, marmota, cocosul de munte, jderul de copac, rasul, mistretul, etc.
De asemenea, in Parcul National Muntii Rodnei pot fi intalnite rezervatiile naturale Pietrosu Mare, Piatra Rea, Izvorul Batrana, Pestera Cobasei, Poiana cu narcise din masivul Saca sau Valea Cormaia.
Astfel, chiar daca avem o legislatie complexa, care ii pedepseste drastic pe cei care nu au grija de ariile protejate si le distrug, an de an suprafata Parcului National Muntii Rodnei este tot mai mica. In medie anual suprafata parcului se miscoreaza cu aproximativ 570 de hectare.
Pentru mai multe informatii citeste: www.econtext.ro/dosar--2/analiza/natura-romaniei-in-pericol-mii-de-hectare-din-rezervatiile-naturale-dispar-in-fiecare-an-vezi-care-sunt-cele-mai-afectate-arii-protejate.html