Guvernul a stabilit că doar revoluționarii din opt orașe vor primi în continuare indemnizații de revoluționari. Doar cei care au participat la Timișoara, Târgu-Mureș Cluj-Napoca, Caransebeș, Sibiu, Cugir, Lugoj și București mai primesc bani, așa că revoluționarii bistrițeni au rămas fără indemnizațiile pe care le-au primit mai bine de 20 de ani.
Guvernul a modificat Legea Revoluției din 1989 și, începând din acest an, a introdus titlul de “Luptător cu Rolul Determinant” și numai cei care reușesc să obțină acest titlu mai pot beneficia de indemnizația lunară acordată de stat.
Acest titlu este acordat celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria revoluției. Celor care și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiectivele de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar, dar doar în opt dintre localitățile României, unde au existat și confruntări cu forțele de represiune în urma cărora au rezultat persoane ucise rănite sau reținute până la fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu.
În aceste cu condiții, numărul revoluționarilor care vor mai primi indemnizații, este estimat să scadă de la 20.000 câți există în prezent la mai puțin de 5000.
În evidențele municipalității există la Bistrița 37 de persoane care au participat la Revoluție și au reușit să obțină certificate de revoluționari. Deși la Bistrița revoluția a însemnat peste 10.000 de oameni care au ieșit în stradă, numai liderii de grupuri au putut să obțină carnete de Revoluționar pe baza mărturiilor și a fotografiilor.
Conform legii, aceștia au beneficiat de locuințe sau terenuri. O singură persoană din cele 37 aflate pe lista municipalității a plecat în străinătate și a renunțat la toate beneficiile pe care le-ar fi putut obține de la Primăria municipiului Bistrița.
Revoluționarii au putut primi de la autoritățile locale locuințe pe care le-ar fi putut închiria sau cumpăra. Cinci revoluționari beneficiază de această prevedere și au primit de la Primăria Bistrița case. Majoritatea celorlalți revoluționari au primit terenuri pe raza municipiului Bistrița.
Câte o suprafață de 0,25 hectare au primit 17 revoluționari, alți 14 au primit câte 0,50 hectare și o altă persoană are de la Primăria municipiului Bistrița o suprafață de 0,98 hectare în zona intravilană a municipiului. Legislația prevedea ca și în extravilan să poată fi date revoluționarilor suprafețe de teren. Patru dintre revoluționarii Bistriței au depus solicitări pentru obținerea unor suprafețe de teren în extravilanul municipiului și fiecare dintre ei au primit câte un hectar de teren.
Până acum, pe lângă aceste bunuri primite de la autoritățile locale revoluționarii mai primeau lunar o indemizație de aproximativ 2000 de lei.