Într-o societate în care suntem prea ocupați să vedem necazurile celor din jur, o bistrițeancă ne îndeamnă să-i ajutăm pe cei care nu au nici ce mânca, chiar în localul unde servim masa sau cafeaua. Acest lucru este posibil cu ajutorul unor urne, care ne permit să „cumpărăm” un prânz în așteptare, un ceai sau chiar alimente.
În spatele acestui proiect inedit se află Iulia Ionela Dragu, o bistrițeancă ce s-a inspirat de la italieni, printre care a trăit ceva vreme. Alături îi sunt Corina Marica, Elvira Oltean și Roxana Lăpuște. Practic acest sistem te îndeamnă să îi ajuți pe cei care nu au nici ce mânca sau se confruntă cu probleme de sănătate grave și nu își permit să mai suporte tratamentul.
Pentru a ajuta o persoană săracă să mănânce într-o zi nu trebuie să te deplasezi la sediul vreunei asociații, ci o poți face chiar în locul unde te-ai oprit să iei masa, în magazinul de unde îți faci cumpărăturile sau chiar la farmacie.
În jur de 10 urne au fost amplasate în mai multe locuri din oraș, unde puteți să „cumpărați” o pâine, o porție de mâncare sau chiar medicamente în așteptare pentru cei care nu și le permit. Din banii care se adună în aceste urne vor fi cumpărate alimente, porții de mâncare, haine, jucării din locațiile care găzduiesc aceste urne și vor merge mai apoi la cei care au nevoie.
Dacă vreți să ajutați un copil sărman să mănânce astăzi puteți să „cumpărați” ceva în așteptare cu ajutorul urnelor amplasate în următoarele locații: Music Pub (Bulevardul Republicii lângă Conacul Verde), magazinul de haine și jucării de la ultimul etaj din Winmarkt, magazinele Alma, Academia del Gusto, magazinul Delta Subcetate, farmacia din Subcetate, chocolateria Sweet Art de pe Pietonalul Liviu Rebreanu şi Centrul Spa Schreiner.
În aceste locații urnele au fost deja amplasate de câteva zile. Prima surpriză a fost asigurată de către Music Pub, care a oferit weekendul acesta o masă copiilor Crinei, fosta profesoară de 33 de ani bolnavă de cancer. De altfel, Dinu Cioată (Music Pub) a fost primul administrator de local care a sprijinit acest proiect și o va face în continuare.
(Povestea ei o puteți citi aici: La 33 de ani, o profesoară de religie cu doi copii mici duce o luptă pe viaţă şi pe moarte cu cancerul! Vreau să mai trăiesc pentru copii!)
Tot cu ajutorul Iuliei, familia Crinei va primi gratuit zilnic câte o pâine de la o brutărie din Unirea. Acesta este doar unul din zecile de cazuri care au ajuns în atenția Iuliei și pe care se încăpățânează să le aducă pe linia de plutire, asta deși în spate nu are vreo instituție sau vreun ONG puternic finanțat.
Credința Iuliei este că este datoria noastră să ne implicăm și să nu ne așteptăm ca instituțiile statului să facă totul. De multe ori ajutorul nostru nu implică un efort financiar mare, iar rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase.
Proiectul, la un pas să se extindă la nivel național
„Încercăm să promovăm ideea de continuitate. Acești oameni au nevoie de ajutor pe termen lung, nu doar de Crăciun sau de Paște. Leul acela pe care îl lași în urnă chiar dacă pentru tine nu înseamnă mare lucru, adunat cu alți lei donați de alte persoane asigură o masă caldă de exemplu pentru cineva. Din păcate se practică această „mobilizare” de două ori pe an și cam atât”, spune Iulia, care a început să se implice în cazurile sociale din Bistrița în urmă cu câțiva ani buni.
Deși proiectul Iuliei nu a fost promovat public încă, ONG-urile din țară care au auzit despre el și-au manifestat deja dorința de a-l prelua și a-l implementa și în alte orașe din țară. Primele orașe în care avem șanse să îl vedem materializat sunt Cluj-Napoca sau Brașov. De asemenea, în proiect se vor implica și românii stabiliți în Austria, care-și vor ajuta semenii de la distanță.