Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  11 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



REVOLTĂTOR: Banii pentru mâncare și rechizite ai copiilor cu nevoi speciale ajung la părinți - elevii rămân flămânzi și neîngrijiți

19/10/2017 17:12:14 Ana ȘTEFĂNEL  
O hotărâre de Guvern a stabilit ca elevii din școlile speciale să nu primească mâncare în zilele libere, iar alocațiile ajung la părinți și nu la școli. În Bistrița-Năsăud, cea mai mare problemă e că elevii nu mai beneficiază de cele necesare după ce părinții se văd cu banii în buzunar.

Hotărârea nr. 564/2017 privind modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar a dat peste cap școlile pentru elevi cu nevoi speciale din țară.

Conform articolului 3 aliniat 3, „alocația zilnică de hrană nu se acordă pentru zilele în care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sâmbătă, duminică, sărbătorile legale și nici în perioada vacanțelor școlare”.

Așadar, copiii cazați în internatele din cadrul școlilor pentru elevi cu nevoie speciale nu mai beneficiază de masă în zilele respective, chiar dacă ei nu au unde să plece. Președintele Consiliului Județean Suceava este revoltat și a declarat pentru Monitorul de Suceava că „nu poţi să ţii în cămine copii flămânzi pentru că nu ai baza legală să le dai de mâncare”, mai ales în cazul în care sunt copii chiar din Republica Moldova, care nu pot pleca în weekend acasă.

Mai multe detalii, AICI.

Cum stau lucrurile în Bistrița-Năsăud

Reporterii Bistrițeanul.ro au luat legătura cu directorii școlilor din județ care au în cadrul lor și internate pentru copiii cu nevoie speciale.

Directorul Liceului Tehnologic „Sfânta Maria” Bistrița, Lacrima Ivan, a explicat că în școala pe care o conduce nu sunt astfel de probleme pentru că elevii pleacă în fiecare weekend acasă, fiind toți din zona Bistriței - astfel că nu trebuie să le asigure hrana la final de săptămână.

Chiar dacă acești copii ar prefera să rămână în internatul școlii pentru că au, de multe ori, condiții mai bune decât acasă, odată cu această hotărâre de Guvern acest lucru ar fi imposibil, școala nemaiavând cadrul legal să le ofere mâncare - așa cum se întâmpla până acum.

Directorul a dat exemplu de alte zile libere, cum ar fi 1 Decembrie, când, la fel, toți elevii vor pleca acasă.

Toți primesc alocații de hrană lunar, pentru fiecare zi de cursuri, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională. Zilele libere sunt excluse.

De asemenea, directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1, Vass Imola Doris, a declarat pentru Bistrițeanul.ro că nici în cadrul școlii pe care o conduce nu sunt copii care trebuie să rămână în weekend în internat, astfel că nu e o problemă cu mâncarea - la fel ca directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 Bistrița - Paula Molnar.

Directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Beclean nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui articol.

Banii pentru copii ajung în buzunarul părinților

Punctul fierbinte” și problema principală este acea alocație lunară pe care copiii integrați în școlile cu nevoi speciale o primesc. Dacă până acum acei bani erau administrați de școli și împărțiți astfel încât elevii să beneficieze de mâncare, rechizite, îmbrăcăminte și obiecte de igienă, acum situația s-a schimbat.

Banii ajung la părinți, care semnează pe proprie răspundere faptul că vor folosi sumele respective în benficiul copilului - lucru care, de cele mai multe ori, nu se întâmplă.

Directorii Lacrima Ivan și Vass Imola Doris susțin că aceasta este o situație nefericită, pentru că majoritatea elevilor vin la școală fără rechizite și îmbrăcați precar, iar de igienă nu mai încape vorba.

„Acum, banii trebuie să ajungă în buzunarul părinților care își asumă prin declarație că folosesc banii doar în interesul copiilor. Aici e o problemă. Noi, ca instituție, nu mai putem să le cumpărăm rechizite, iar acești copii nu vin de acasă cu ele - nici vorbă. Nu le mai putem cumpăra îmbrăcăminte, încălțăminte. Oricum o lăsau acasă jumătate, acum nu știu cu ce vor veni. La fel e situația și în ceea ce privește obiectele pentru igienă personală. Toți banii trebuie să ajungă la ei și nu mai avem cu ce să le cumpărăm lucrurile de care au nevoie. Majoritatea copiilor provin din medii defavorizate, iar odată ce părintele se vede cu banii nu-l mai interesează să fie copilul îmbrăcat, să aibă mâncare sau să facă terapie”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro directorul CSEI nr. 1 Bistrița, Vass Imola Doris.

Deocamdată, lucrurile sunt în dezavantajul copiilor și al școlilor, așa că rămâne de văzut dacă parlamentarii vor face schimbări. 

 

4455 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro