Ioan Turculet, presedintele Asociatiei Oierilor din Bistrita-Nasaud, dezvaluie pentru cititorii Bistriteanul.ro secretele unui miel facut la protap. Desi la prima vedere pare foarte simplu sa prajesti un miel la flacara, daca nu stii unele detalii ai toate sansele sa strici carnea.
In zilele de Paste, atunci cand este vreme frumoasa, multi bistriteni prefera sa iasa la iarba verde si sa pregateasca mielul la protap in loc sa faca o friptura acasa in cuptor.
“Un detaliu important atunci cand pregatesti un miel la protap este focul. Daca incerci sa-l faci la flacara prea mare atunci carnea se carbonizeaza si nu poate fi consumata. De aceea se pregateste focul din lemn de esenta tare, de preferat fag. Lemnul se lasa sa arda in proportie de 75% si abia pe urma se poate pune mielul la prajit”, explica Turculet.
Potrivit sefului oierilor din judet, este foarte important sa stim sa pregatim si tepusele pe care punem carnea. “Trebuie facute doua sau chiar trei tepuse, pentru a putea sa-l invartim bine. Daca punem una singura atunci nu vom putea sa-l invartim”, dezvaluie crescatorul de oi.
Urmeaza apoi o parte mult mai dificila, si anume pregatirea carnii. “Mielul se goleste de partea dinauntru si se pastreaza doar carcasa cu carne. Inauntru se baga usturoi verde pentru ca atunci cand se prajeste aroma sa patrunda in carne si din interior spre exterior. Partea exterioara se impaneaza cu catei de usturoi si condimente din gradinile noastre si se adauga si boia dulce sau picanta in functie de gustul fiecaruia”, descrie Turculet.
Pentru a se putea consuma carnea se ia de pe miel treptat, pe masura ce se prajeste, si se pune intr-un vas. Abia cand nu mai ramane carne pe oase se ia jos din protap.