Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  48 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



REPORTAJUL DE MIERCURI: Parcul amenajat de profesorul Livius Gubesch moare încet-încet din lipsă de fonduri

16/10/2013 17:12:52 Andreea BOJOR  
Profesorul de biologie Livius Gubesch a amenajat în anul 1958 un frumos parc în curtea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”. Zeci de specii de plante au fost sădite, iar parcul a fost mândria liceului. Din păcate, în ultimii ani tot mai multe plante s-au uscat şi dacă nu se intervine rapid parcul va dispărea cu totul.

Parcul dendrologic de la Liviu Rebreanu a avut la început o suprafaţă de 3 hectare, iar acolo au fost plantate zeci de specii de arbori, arbuşti, subarbuşti, plante indigene şi exotice. Profesorul de biologie Gubesch folosea acel parc pentru a-şi preda orele şi pentru a-i învăţa pe elevi cât mai multe despre botanică.

An de an parcul se îmbogăţea cu noi specii, iar profesorul Gubesch se preocupa ca acea zonă să fie cât mai bine îngrijită. Cei care lucrau pentru ca parcul să arate cât mai bine erau chiar elevii.

Printre speciile de plante care puteau fi găsite în acea zonă au fost alunul turcesc, cărpiniţa, roşcovul de Canada, palmieri, jneapăn, zmârdarul, afinul, merişorul, nufăr, etc.

În anul 1970 în parc se găseau peste 300 de specii de plante, iar pentru ca aceastea să fie cât mai bine îngrijite, toamna, în lunile septembrie – octombrie, şi primăvara, în lunile aprilie – mai, elevii îşi desfăşurau acolo orele de biologie.

Elevii au avut posibilitatea să vadă acolo chiar şi un eucalipt, specie care  creşte în Australia, arhipelagul Malayez, Indonezia, sudul Africii şi America de Sud.

Printre speciile rare pe care elevii le-au putut studia acolo se numără: tulchina din fâneţele Clujului, chiparosul de baltă, ginko biloba, tisa, arborele de lalea, plopul alb, plopul chinezesc sau salcia pletoasă.

În mijlocul parcului a fost amenajat un bazin cu apă unde au fost puse plante acvatice cum ar fi nufărul alb şi nufărul galben. De-a lungul anilor bazinul s-a deteriorat însă în anul 2000, cu ajutorul şi din donaţiile făcute de cei de la secţia germană şi a clasei de ştiinţele-naturii, acesta a fost reparat.

Din păcate, de-a lungul vremii, parcul dendrologic, considerat arie protejată, a fost afectat de secetă, poluare, furtuni şi chiar boli. Multe specii de plante s-au uscat şi pentru că sunt foarte greu de găsit, dar mai ales pentru că sunt scumpe, nu au putut fi înlocuite.

În prezent parcul are o suprafaţă de 0,7 hectare , iar dascălii şi conducerea Colegiului Naţional Liviu Rebreanu face mari eforturi pentru a-l proteja.

„În fiecare an, atunci când este „Săptămâna altfel”, elevii participă la mai multe activităţi şi una dintre ele este rezervată acestui parc. Încercăm pe cât este posibil să avem grijă de această zonă care are o istorie frumoasă şi care este foarte importantă pentru noi toţi”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Constantin Rus.

Cât timp a trăit, profesorul Livius Gubesch a avut grijă ca an de an în parc să fie plantate noi specii, însă după moartea acestuia, din cauză că nu au fost bani, oaza verde de la Liviu Rebreanu s-a tot micşorat.

Conducerea şcolii şi dascălii speră că vor primi sprijin şi că vor reuşi să salveze parcul. Aceştia speră că vor putea să înlocuiască plantele care s-au uscat şi că parcul va rămâne în continuare un loc cu care toţi bistriţenii se vor putea mândri.
 

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro