Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  44 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015REPORTAJUL DE MIERCURI: Gheorghe Paşca, vestit luptător anticomunist, s-a sinucis în Bichigiu. El ar putea fi exhumat!

02/10/2013 18:15:11 Flavia DANCIU  
Vestitul luptător anticomunist - maramureşeanul Gheorghe Paşca, fugind de securişti, s-a ascuns în ultimii săi ani de viaţă în localitatea Bichigiu din judeţul nostru. N-a vrut să cadă viu în mâna securiștilor și s-a sinucis, mai apoi fiind îngropat în Năsăud. Autorităţile se gândesc să-l deshumeze. Citește povestea sa:

Localitatea Bichigiu a fost în anii 1955 – 1956 locul care i-a dat siguranţă luptătorului anticomunist Gheorghe Paşca.

Maramureşeanul era originar din comuna Săliştea de Sus, provenind dintr-o familie numeroasă şi săracă.

Toţi din familie erau foarte pricepuţi dogari şi vânători, buni cunoscători ai pădurilor şi munţilor din zona lor, aşa încât au ajuns să şi prospere material.

Treptat, Gheorghe a devenit o legendă vie în Maramureş, în mare parte datorită calităţilor sale de vânător.

Potrivit actualmm.ro, acesta ar fi refuzat să predea în 1946 puşca de vânătoare cu lunetă şi aşa ajunge să fie căutat de securişti şi să-şi înceapă viaţa de fugar. Unii spun că Gheorghe Paşca s-ar fi manifestat deschis împotriva conducerii ţării, motiv pentru care ajunge să fie un proscris pentru regimul comunist.

A stat ascuns în munţi până în 1953, timp în care a avut doi copii cu Ioana Vlad.

În 1955 activează pe raza raionului Năsăud şi se mută în localitatea Bichigiu, împreună cu un dezertor din armată. Timpul de şedere în localitatea bistriţeană nu a fost însă prea lung.

„La 4 februarie 1956, forţe de tăria a două batalioane de securitate au fost deplasate pentru blocarea şi cercetarea regiunii. Acţiunea s-a desfăşurat în viteză, partizanii fiind luaţi prin surprindere şi în imposibilitate de a se retrage. Din mărturii reiese că Gheorghe Paşca s-a sinucis pentru a nu cădea viu în mâinile Securităţii”, scrie actualmm.ro.

Pentru a-i speria mai tare pe cei care ar vrea să se opună sistemului comunist, securiştii l-au legat de o sanie şi l-au târât pe Gheorghe Paşca până în Năsăud unde l-au pus în curtea primăriei cu o pancartă lângă el pe care scria „Cine face ca el, ca el păţeşte!”.

Ulterior, acesta a fost aruncat într-o groapă. În urma cercetărilor, s-a găsit mormântul lui la o margine a cimitirului din Năsăud, loc de veci semnalizat doar cu o cruce ruginită.

Potrivit actualmm.ro, în viitorul apropiat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului intenţionează să deshumeze rămăşiţele pământeşti ale vestitului luptător anticomunist şi să le reînhumeze cu ritual religios. Gheorghe Paşca a fost înmormântat de către Securitate în anul 1956 fără a avea dreptul la un preot şi o slujbă după tradiţia creştină. Totodată, primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, a mărturisit că va susţine iniţiativa Institutului.

6497 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2023 Bistrițeanul.ro