Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  57 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



REPORTAJUL DE JOI: Ciprian Păcurar, asistentul care a moşit zece bebeluşi în ambulanţă

21/11/2013 18:04:57 Andreea BOJOR  
Şi-a dorit mereu să lucreze în medicina de urgenţă şi în 2003, când s-a angajat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud, şi-a văzut visul împlinit. Ciprian Păcurar este asistent la ambulanţă şi în zece ani de activitate a ajutat sute de oameni. De-a lungul anilor a avut parte şi de câteva naşteri care s-au petrecut în ambulanţă.

„Eu mereu mi-am dorit de când eram mic să lucrez în acest domeniu. Mi-a plăcut foarte mult, mereu m-a interesat. Prima dată am făcut voluntariat la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud. Am fost primul voluntar al Ambulanţei. Şase luni de voluntariat am făcut, după care m-am angajat”, a povestit Cipri Păcurar pentru Bistriţeanul.ro.

La început a lucrat doar el şi şoferul, Cipri fiind asistent. Mergea la cazurile care nu erau extrem de grave şi unde nu era neapărat nevoie de un medic.

„La început era foarte greu pentru că nu aveam aparatură performantă. Îmi amintesc că atunci când m-am angajat nu aveam ambulanţe cum sunt acum. Erau nişte Dacii Break vechi pe care le foloseam. Nici aparatura nu era cum e acum, nu aveam decât foarte puţine lucruri”, povesteşte asistentul.

Îşi iubeşte meseria şi nu se vede făcând altceva, mai ales că şi soţia lui lucrează la SAJ BN şi este asistentă.

„Pe soţia mea acolo am cunoscut-o. Ea s-a angajat cu câteva luni înaintea mea la Ambulanţă. Fetiţa noastră Iasmina, care are zece ani, vrea să devină medic. A prins drag de această meserie probabil pentru că mă aude pe mine şi pe Magda vorbind acasă despre ceea ce facem la serviciu”, a explicat Ciprian Păcurar.

De-a lungul anilor a învăţat multe, a căpătat experienţă şi a participat la sute şi sute de situaţii de urgenţă. Şi-a dat toată silinţa să ajute pe oricine cât mai mult şi să devină cât mai bun.

„Trebuie să îţi placă, să iubeşti ceea ce faci, pentru că doar aşa poţi să îi ajuţi pe ceilalţi. Pentru mine la această meserie nu există nimic care să nu îmi placă. Mă deranjează un singur lucru şi anume lumea care de multe ori e revoltată şi spune că ajungem târziu la cazuri. Nu e adevărat, ei nu ştiu exact cum stau lucrurile. Sunt situaţii în care nu avem maşină disponibilă pentru că toate sunt plecate pentru diverse cazuri, ori situaţii în care drumul până la locul solicitării este anevoios. Aş vrea să ştie lumea că noi facem tot efortul pentru ca totul să fie cât mai bine”, spune Cipri Păcurar.

A întâlnit fel şi fel de oameni şi a fost martor la fel şi fel de situaţii. În primii ani de meserie a ajutat câteva femei însărcinate să-şi aducă micuţii pe lume.

„Am avut şi situaţii în care femeile nu mai ajungeu până la spital şi au născut în ambulanţă. Le-am ajutat, mi-am făcut treaba şi am fost fericit că totul s-a terminat cu bine. Am avut şi situaţii în care mamele au născut înainte să ajungem noi. Îmi amintesc perfect primul caz la care am fost. În Pintic, copilul era născut şi nu l-au curăţat, nu i-au tăiat cordonul ombilical pentru că nu ştiau ce trebuie să facă. Am mai avut un caz la Milaş, era iarnă şi un drum greu accesibil. Am mers pe jos cam un kilometru şi când am ajuns la locuinţa femeii aceasta născuse deja. Până la ambulanţă am transportat-o cu o căruţă”, povesteşte asistentul.

Este cel mai fericit atunci când reuşeşte să salveze vieţi, când îi ajută pe cei care sunt în situaţii critice. În ultimii ani, pentru că a acumulat experienţă şi este priceput la tot ceea ce face când vine vorba despre medicina de urgenţă, lucrează cu medicii de la ambulanţă.

„Cea mai mare satisfacţie o am atunci când ajut pe cineva care e într-o situaţie critică, pe cineva care spre exemplu e grav rănit sau are o problemă de sănătate gravă”, explică Cipri Păcurar.

Pentru că vrea să ajute, să se implice cât mai mult şi să fie prezent atunci când cineva are nevoie de ajutor, în urmă cu trei ani Cipri Păcurar s-a înscris şi la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud.

„E foarte frumos şi la SVSU, mie îmi place extrem de mult. I-am învăţat pe colegii de acolo, cei care nu ştiau, măsurile de prim ajutor şi chiar au primit câte o diplomă din partea celor de la Crucea Roşie. Merg la SVSU ori de câte ori am ocazia şi îmi permite timpul”, mai spune Ciprian Păcurar.

Ar fi foarte mândru dacă fiica lui ar urma o carieră în medicină şi speră ca visul micuţei să se împlinească. De sărbători îşi doreşte sănătate şi putere de muncă pentru a-i putea ajuta în continuare pe toţi cei care sunt la necaz.

9217 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro