Ministrul Sănătăţii a dispus regionalizarea Serviciilor Judeţene de Ambulanţă. Chiar dacă Bistriţa-Năsăud va aparţine de Regiunea de Nord – Vest, cu sediul la Cluj, angajaţii SAJ BN nu-şi vor pierde locurile de muncă.
Regionalizarea Serviciilor Judeţene de Ambulanţă în şapte mari zone nu ţine de regionalizarea administrativ – teritorială de care se tot discută la nivel naţional. Astfel, SAJ –urile se vor comasa chiar dacă regionalizarea administrativ – teritorială întârzie.
În aceste condiţii, SAJ BN va aparţine de Regiunea de Nord – Vest, cu sediul principal la Cluj. Din această regiune vor face parte şi judeţele Cluj, Sălaj, Bihor, Satu Mare şi Maramureş.
„Serviciul Judeţean de Ambulanţă se va desfiinţa ca şi entitate de sine stătătoare, ca persoană juridică, şi va fi o filială a Serviciului de Ambulanţă Regional” a explicat pentru Bistriţeanul.ro managerul SAJ BN, Annabella Muzsi.
Modificările ce vor apărea nu vor afecta numărul de personal angajat operativi ai Ambulanţei. Operativul va rămâne acelaşi. Singura modificare ce se va face va fi în cadrul TESA (tehnic - economic – secretariat – administrativ). Va rămâne doar un reprezentat economic, unul pentru resurse umane, statistică şi personalul de întreţinere/exploatare a parcului auto.
„Toate aceste lucruri privind modificările din cadru TESA sunt în dezbatere. Se preconizează că personalul din TESA va ajunge în operativ dacă îndeplineşte condiţiile necesare. Astfel se doreşte ca nici un angajat să nu fie dat afară din cadrul serviciului” a explicat Annabella Muzsi.
Ca orice modificare, şi regionalizarea aduce cu ea şi avantaje şi dezavantaje.
„Avantajele sunt pentru pacienţi. De ce spun asta? Pentru că se vor armoniza trupele de intervenţie mult mai uşor. Când va fi nevoie de intervenţie, cea mai apropiată unitate va trimite echipaj. Mai mult, regionalizarea va aduce o uniformizare a modului de activitate pe 6 judeţe. Vor fi mai echilibrate bugetele, se vor putea depune proiecte pentru obţinere de fonduri mult mai uşor, etc.” a explicat managerul SAJ BN.
Ca şi dezavantaj e faptul că va trece timp până când se vor pune la punct toate detaliile legate de nevoile şi problemele fiecărui judeţ în parte, a fiecărui serviciu.
„Dacă regionalizarea se va face aşa cum trebuie, vor fi doar avantaje. Asta este părerea mea momentan” a conchis Annabella Muzsi.
Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa - Năsăud are în prezent 149, 5 posturi.