În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei de toxiinfecţii alimentare.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetăţenilor să respecte câteva măsuri pentru prevenirea apariţiei acestora.
Astfel, consumatorii sunt rugaţi să:
- Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă
- La produsele ambalate, verificaţi integritatea ambalajului şi termenul de valabilitate inscipţionat pe acesta
- Nu cumpăraţi sau consumaţi alimente care prezintă semne de alterare/degradare sau sunt infestate cu paraziţi
- Odată cumpărate, produsele de origine animală trebuie să fie transportate cât mai rapid şi depozitate în frigider
- Alimentele care urmează a fi păstrate în frigider, să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj. Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite
- Alimentele gătite să fie răcite cât mai rapid după preparare şi să fie păstrate în frigider
- Produsele care au fost decongelate nu se mai recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior
- Fructele şi legumele să fie cât mai bine spălate înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma
- Pentru cărnea proaspătă utilizaţi tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente
- Trataţi termic corespunzător cărnea şi carnea tocată înainte de consum
- Fierbeţi laptele proaspăt (crud) înainte de consum. - Evitaţi manipularea în condiţii de igienă precară a alimentelor
- Spălaţi temeinic mâinile cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc)
- Persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei
- Deşeurile şi resturile alimentare se vor colecta în recipienţi special destinaţi acestui scop şi vor fi îndepărtate cât mai rapid din spaţiile în care se prepară sau depozitează alimente.
DIRECTOR EXECUTIV ADJUNCT Dr. VARGA ANTON FLORIAN