Sătui de gropile din asfalt şi de faptul că nimeni nu face nimic pentru a le astupa, sătenii din Rebrişoara au găsit o metodă inedită de a le semnaliza: au „plantat” în mijlocul lor jupi de porumb.Șoferii observă din timp craterele imense, iar obrazul autorităților, lacome la încasat taxe și leneșe la astupat gropi, este bătut cu...jupul.
Drumul naţional care duce către Rodna a avut parte cam de aceeași atenție din partea autorităților ca și cel care leagă Bistrița de Năsăud. Adică a fost ignorat an de an și cei care plătesc taxe de drum și tranzitează zilnic zona trebuie să se mulțumească doar cu peticirile de banii pe care îi dau, la fel ca oricare alt șofer din România.
Sătui de gropile care răsar din asfalt în fiecare primăvară, tot mai mari și tot mai adânci, adevărate capcane pentru mașini, sătenii din Rebrișoara au luat măsuri și le-au semnalizat. Oameni de la țară, au astupat gropile cu ce au avut la îndemână: jupi din lanul de porumb rămas pe câmp. Chiar dacă groapa nu a fost astupată ca la carte, măcar e semnalizată și cei care trec prin zonă pot să vadă din timp jupul din mijlocul drumului și să ocolească capcana în care le-ar putea rămâne, în cel mai fericit caz, o roată. Totodată, jupul bate ușor și obrazul autorităților, rapide nevoie mare la încasat de taxe și impozite pentru folosirea drumurilor publice și total indiferente și leneșe când e vorba de reparat drumurile din banii strânși de la șoferi.
Nu o dată localnicii de pe Valea Someșului, una dintre cele mai bogate zone din Bistrița-Năsăud, au organizat proteste, sătui fiind de starea jalnică a drumurilor nereparate temeinic în ultimii 25 de ani. În zonă sunt și multe firme cu foarte multe mașini de transport mari (camioane) care plătesc zeci de milioane de lei vechi/an taxa de drum numai pentru o mașină. Deși plătesc valori foarte mari în contul taxei de drum, cei de pe Valea Someșului sunt cei mai oropsiți când vine vorba de drumul pe care îl bat zilnic, chiar și de câteva ori.