Cu 2,2 milioane de lei și o muncă de 22 de luni Casa Argintarului din Bistrița a devenit Centrul German Bistrița. Mâine proiectul se încheie oficial, astăzi conducerea CJ și a Complexului Muzeal prezentând presei întreaga investiție.
Realizat cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, proiectul „Crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului” a primit de la UE 1.484.601 de lei, restul sumei fiind contribuția CJ și a Guvernului României.
Prin realizarea acestei clădiri CJ a urmărit creşterea atractivităţii turistice a municipiului Bistriţa prin valorificarea moştenirii istorice şi culturale a saşilor transilvăneni care au locuit în vechea cetate medievală a Bistriţei.
Istoricul George Marinescu, a spus astăzi, făcând referire la istoria clădirii, că, deși s-a încetățenit demunirea de„Casa Argintarului”, aici și-a desfășurat activitatea un meșter care făcea parte din Breasla Aurarilor. În plus, casa este construită în stil renascentist, aparținând unui patrician bogat, imobilul având spații generoase și confortabile. Asta le-a permis celor care au transformat clădirea într-un „Centru German” să ofere sălilor diferite funcționalități.
În afară de reabilitatea clădirii, s-a modernizat iluminatului interior, exterior și decorativ și a fost refăcută curtea clădirii.
Casa are o suprafaţă restaurată de 525 mp, curtea unde s-a realizat amenajarea peisagistică are o suprafață de 266 mp, iar aleile şi platformele pietonale (inclusiv locurile de parcare amenajate) ocupă o suprafață de 163 mp.
Monumentul istoric se află pe strada Dornei nr. 5 și este o construcţie reprezentativă pentru arhitectura oraşului din secolul al XVI-lea.
Denumirea “Casa Argintarului” provine de la cele două potire sculptate în arcul ferestrei de la parter. Aceste cupe, de tipuri diferite, reprezentau simbolul breslei aurarilor, meșteșug foarte dezvoltat în Bistrița medievală. Imobilul a aparținut breslei sau a unui meșter aurar, fiind o locuință tipică cu ateliere la parter și camere de locuit la etaj.
FOTO: http://www.centrulgermanbistrita.ro/