UAT Comuna Căianu Mic, în calitate de Beneficiar, anunță lansarea proiectul: „Reabilitare și modernizare Grup Școlar ”Ion Căian Românul”, comuna Căianul Mic" conform graficului de activități aferent Contractului de Finanțare nr.5065 din 27.03.2015 încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007 –2013, în cadrul Axei prioritare 3, domeniul major de intervenție 3.4.: Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare;
Apel de proiecte pentru fondurile realocate POR conform Deciziei Comisiei C (2013)/9772 finale din 19.12.2013, având o valoare totală de 6.953.931,52 lei. Perioada de derulare a activităților finanțate prin proiect este de 9 luni.
Obiectivul general al proiectului îl constituie reabilitarea, extinderea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare și îmbun ătățirea calității infrastructurii de educație în mediul rural și dotarea unității școlare în vederea asigurării unui proces educațional la standarde europene.
Dat fiind faptul că 23% din totalul populației din Căianu Mic este de vârstă școlară, autoritatea publică locală consideră oportună și justificată implementarea proiectului, în vederea asigurării unor condiții moderne de derulare a procesului educațional. Școala a fost înființată în anul 1774 și a avut caracter confesional, iar din 1999 funcționează ca grup școlar, cu învățământ primar, gimnazial, liceal și tehnic/profesional (arte și meserii), fiind singura din zonă, de pe Valea Ilișua, care deservește și membrii comunităților locale învecinate.
La acest moment, procesul didactic se derulează în două serii, întrucât spațiul școlii este insuficient pentru susținerea orelor de curs odată la toate clasele. Imobilul în care funcționează Grupul Școlar Ion Căian Românul nu a fost supus niciodată unui amplu proces de reabilitare și modernizare, singurele lucrări fiind cele de reparații și igienizări anuale derulate de către administrația publică (vezi foto situația existentă).
Astfel, proiectul vizează reabilitarea și extinderea pe orizontală și verticală a imobilului , precum și recompartimentarea spațiilor interioare. Clădirea propusă va avea regim de înălțime D+P+E. La demisol, spațiul existent se va extinde cu o suprafață ce va fi destinată instalării centralei termice.
La parter se vor crea spații noi cu destinație grup sanitar separat pe sexe, depozit materiale de curățenie și două căi de acces pe nivel. Clădirea va fi etajată, astfel încât în spațiul obținut se vor amenaja săli de clasă, laboratoare, cabinete pentru dascăli, sală profesorală, sală festivă și grup social. În ceea ce privește amenajările exterioare, proiectul prevede realizarea de spații verzi, alei și împrejmuire.
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Pentru informaţii privind fondurile disponibile prin Programul Operaţional Regional în Regiunea Nord-Vest, vizitaţi www.nord-vest.ro.
De asemenea, prin proiect vor fi achiziționate echipamente IT, mobilier didactic și utilaje tehnologice necesare derulării procesului educativ la cele mai înalte standarde. Date de contact: Comuna Căianu Mic, str. Principală, nr.100, cod poștal 427025, județul Bistrița-Năsăud, telefon/ fax: 0263.347.000, persoană de contact – primar Dumitru-Paul ȘTIR – reprezentant legal.
„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”. Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Pentru informaţii privind fondurile disponibile prin Programul Operaţional Regional în Regiunea Nord-Vest, vizitaţi www.nord-vest.ro