Președintele CJ Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, este hotărât să ceară instituțiilor centrale ca administrarea rezervațiilor naturale să treacă în sarcina autorităților județene, pentru că, din punctul său de vedere, Consiliile Științifice care coordonează activitatea parcurilor din siturile Natura 2000, iau decizii uneori ”aberante”.
La solicitarea primarilor din Bistrița-Năsăud, care au proprietăți pe teritorii incluse în Site Natura 2000, să intervină la nivel central pentru clarificarea dreptului de administrare și de folosire a pădurilor și pășunilor alpine din ariile protejate, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, spune că face demersuri în vederea preluării acestor suprafețe în administrarea instituției pe care o conduce.
Președintele CJ spune că acum se înregistrează o situație aberantă: ”comunele sunt proprietari ai terenurilor respective, dar au doar obligații în privința lor. Administrațiile locale plătesc paza proprietăților lor din parcurile naționale, dar nu pot nici măcar să ducă oile la păscut în perimetrul ariilor protejate. Se impune ca proprietarii să primească despăgubiri în natură sau în bani. Statul mai are păduri și pășuni în proprietate, așa că să le dea la schimb, dacă tot vrem să respectăm legile europene dar să nici nu ne batem joc de nimeni”.
Mai mult de atât, Emil Radu Moldovan consideră că e nepermis ca pădurile din perimetrul parcurilor naționale să nu poată fi nici măcar ecologizate și întreținute corespunzător, întrucât ”niște oameni care nu au fost nici măcar la o ședință a Consiliului științific se opun constant unor măsuri de bun simț. Eu nu pot să înţeleg: oricât ar fi de restrictivă o lege, Sit Natura 2000 sau orice altă lege, să lăsăm pădurea să se distrugă: zeci de mii de hectare atacate de ipide şi de alte lucruri şi să nu mergem să blocăm distrugerea ei pentru că nu ştiu cine ne încurcă, nu vrea domnul X. Lucrurile mi se par aberante”.
Președintele Consiliului județean susține că nimeni nu a făcut cereri să exploateze pădurile din parcurile naționale, ci primarii vor să folosească un drept pe care l-au avut sute de ani, acela de a folosi pășunile alpine, iar el îi va susține în demersul lor cerând, dacă se va constata că măsura e una fezabilă, să preia în administrare Parcul Național.