Asta a spus consilerilor județeni președintele Radu Moldvan în ședința de astăzi după ce liberalul Anton Runcan a expus în fata conducerii CJ problemele și nemulțumirile legate de calitatea apei ale localnicilor din Sîngeorz Băi.
Problemele cu apa de la Sîngeorz-Băi au ajuns astăzi, din nou, în atenția consilierilor județeni. Anton Runcan, consilier județean din această zonă a cerut sprijinul președintelui CJ Radu Moldovan în problema calității apei, dar și a soluțiilor tehnice ale Aquabis-ului care nu ar fi agreate de localnici.
„Cunoașteți situația de la Sîngeorz-Băi, dar apelez la dumneavoastră în acest moment pentru ca Aquabis-ul nu are soluții pentru cetățenii din Sîngeorz-Băi. Ei sunt mulțumiți pentru că în rețea intră apă de foarte proastă calitate. Cred că trebuie regândit și planul de investiții pentru stația de pompare de la Sîngeorz-Băi. Se pare că cetățenii din Sîngeorz-Băi nu agreează soluția tehnică propusă de către Aquabis. Cred că se pot găsi în acest moment și alte surse de finanțare. Noi și mulți cetățeni din Sîngeorz-Băi considerăm că se folosește în alimentarea cu apă a orașului, apă de suprafață și nu apă din pânza freatică de la adâncime de 4 sau 8 m. Credem că tot acest proces tehnologic este neadevărat”, a spus în plenul CJ, consilierul Anton Runcan.
Acesta este nemulțumit și de faptul că Aqabis-ul nu anunță când se ia apa. „Sâmbătă s-a luat apa din întreg orașul Sîngeorz-Băi, astă noapte iar nu am avut apă. Întreruperile de apă să știți că nu sunt anunțate de operator", susține consilierul PNL.
Radu Moldovan a recunoscut că știe problema în detaliu și spune că în orașul Sîngeorz-Băi este un „concurs de ghinioane mari pentru că odată cu montarea microhidrocentralei pe Anieș ne-a lăsat fără sursă de alimentare cu apă pentru că nu se respectă nimic acolo și mai avem surse doar pârâurile lăturalnice. În zona puțurilor din Sîngeorz-Băi s-au făcut lucrări neautorizate, exploatări care au mutat albia râului și au lăsat puțurile fără apă. Problemele sunt de aproximativ doi ani. Aquabis a făcut eforturi prin crearea unor alte puțuri și acum, informațiile mele sunt că azi sau mâine se termină intervențiile la încă două puțuri. În plus față de asta, datorită creșterii temperaturilor peste orice prognoză și scăderea pânzei freatice la nivelul județului Bistrița-Năsăud cu peste 2 m ne-a adus în această situație. În plus, la contractul de lucrări 6, care cuprinde modernizările de la Sîngeorz-Băi execuția trenează, s-ar putea să ajungem la rezilierea lui. Lucrarea a fost câștigată de o companie care nu o execută"- i-a răspuns liberalului președintele CJ.
Radu Moldovan i-a promis consilierului liberal din Sîngeorz-Băi că „vă asigur că o să îi trimit pe colegii mei de la ADI să analizeze la fața locului cum își face treaba reprezentantul nostru la Sîngeorz-Băi. De asemenea, o să-i propun domnului administrator public al județului care reprezintă Consiliul Județean în Adunarea Generală a Acționarilor de la Aquabis să ceară măsurile care se impun. Este o situație delicată la Sîngeorz-Băi, ea este sigur exploatată acum într-un anumit mod politic și electoral... Dar, cei de Aquabis au obligația și sunt de acord 300 la sută cu ce ați spus dumneavoastră, să își onoreze obligațiile contractuale față de oameni. O să mă informez și dacă bănuiala dumneavoastră vizavi de locul de unde se face alimentarea cu apă - de la suprafață sau de la adâncime, din pânza freatică este reală sau nu. Oricum apa intră în stația de tratare și ar trebui să ajungă la oameni din punct de vedere organoleptic într-o anumită stare ca să nu provoace probleme", a mai adăugat președintele CJ.