Câteva zeci de minute consilierii județeni au discutat pe marginea datoriilor de la Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud. Concluzia? Lipsa unei linii de gardă asigurată de medicii de familie încarcă foarte mult facturile de la Spitalul de Urgență Bistrița-Năsăud!
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a anunțat că zilele viitoare va fi prezent la Bistrița președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate pentru a se discuta problema datoriilor pe care Spitalul Județean susține că le are CAS-ul față de acesta.
Discuția este însă una extrem de complicată, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate, la rândul ei, spune că are un număr fix de servicii și pacienți pe care spitalul le poate avea și pe care poate primi bani, tot ceea ce este peste numărul maxim admis prin contract ar trebui asuigurat din alte surse bugetare.
Pentru a rezolva această problemă, conducerea Consiliului Județean s-a implicat în găsirea unei soluții. Astăzi situația de la spital a fost discutată și în plenul Consiliului Județean, concluzia la care au ajuns cei prezenți fiind că spitalul, prin secția de Urgență, este suprasolicitat, iar sistemul nu funcționează tocmai așa cum ar trebui.
"Între ceea ce spune spitalul și ceea ce ne spune Casa de Asigurări, că sunt cu plățile la zi, este o discrepanță uriașă, de câteva milioane de lei. Atunci așteptăm să vedem ce ne spune și conducerea CAS. O să ascultăm care sunt doleanțele spitalului și care sunt răspunsurile casei pentru că, având spitalul de urgență, nu avem cum să îl închidem și atunci urmează să vedem ce ne spune Casa și care este soluția..." a spus în plenul CJ președintele Radu Moldovan.
O problemă importantă este lipsa unui centru de permanență în Bistrița, unde medicii de familie să asigure o linie de gardă și să vadă persoane care au nevoie de tratamente ușoare și nu ar trebui să ajungă la spital.
"Din păcate, în momentul de față, asta nu este o decizie care să ne aparțină nouă, am discutat și cu doamna doctor Andrițoiu, directorul de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, noi nu avem linie de gardă. Medicii de familie, spre deosebire de cei din alte județe, nu fac de gardă! Se închide cabinetul și toată lumea merge la UPU! Cine poate controla pe medicul de gardă de la UPU dacă cel care spune că-l doare îl doare într-adevăr sau dacă trebuie sau nu internat?! Situația este extrem de complicată și ea trebuie dezbătută la modul foarte serios de către specialiști. Am făcut acest gest și va fi prezent la Bistrița președintele CAS. În a doua etapă va fi prezent ministrul, în a treia etapă o să o rog pe doamna doctor Andrițoiu și pe toți cei implicați să convoace toți medicii de familie și să vedem cum putem face acele servicii de gardă pentru ca un om, dacă are o problemă cu o măsea, să nu meargă la urgențe și să genereze costuri cu mult mai mari decât dacă ar merge la un tratament în ambulatoriu și apoi acasă" a mai completat Radu Moldovan.
În plus, consilierul județean Mircea Mereuţă spune că și sistemul în sine nu este bine gândit: "probabil că și protocolul de internare folosit la ora actuală în județ necesită în primul rând ajungerea bolnavului la UPU. Deci nu te internează direct o secție, de exemplu la boli infecțioase, și dau exemplu o simplă mușcătură de câine, care nu are nevoie să ajungă la UPU pentru un vaccin antirabic. La UPU granița dintre viață și moarte este foarte sensibilă. Vedeți și pe la jurnalele de știri, când mulți sunt refuzați să fie internați, iar după două ore mor. Este o presiune foarte mare pe medicii de la UPU ca să interneze sau nu. Și dacă se întâmplă așa ceva, vă dați seama ce se-ntâmplă cu medicul respectiv?! Trebuie cumva rezolvată această problemă",
La rândul său, consilierul județean Andrei Suciu, care este și medic, recunoaște că situația sistemului sanitar este una foarte complicată, care nu este însă numai la nivelul județului Bistrița-Năsăud, ci la nivel de țară. "Medicii se ocupă de tratarea pacienților și Casa de împărțirea banilor. Aici este toată problema! Cât privește asigurarea permanenței, la medicii de familie nu se dau bani pentru așa ceva!", a ținut să le spună acesta colegilor din CJ.