Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  65 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Radu Moldovan explică de ce se măresc tarifele de salubritate: S-au băgat 11 milioane de euro în afaceri!

11/12/2017 17:11:37 Ana ȘTEFĂNEL  
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a întâlnit astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare. Președintele Emil Radu Moldovan a explicat de ce tarifele de salubritate se majorează și reamintește că altă administrație a băgat 11 milioane de euro „în afaceri”, rezultând un sistem de management integrat al deșeurilor care e un eșec total.

„Constat cu stupoare că acest consiliu județean a devenit un instrument prin care dvs. legalizați tot felul de improvizații. Sunt o groază de procese și în funcție de ce mai spune câte o Curte de Apel, scoatem hotărâri pe bandă rulantă în contextul în care oamenii plătesc un preț mai mare de trei ori decât ar fi corect, atât timp cât nu s-a făcut o licitație. Vă rog să luați toate măsurile să se facă odată licitație ca oamenii să plătească prețul corect, nu de trei ori mai mare”, au fost cuvintele consilierului Ovidiu Florean care l-au enervat pe Radu Moldovan.

Acesta s-a văzut nevoit să explice de ce tarifele de salubritate vor fi majorate, dar nu a uitat să le spună colegilor că proiectul a fost implementat sub altă administrație județeană și a fost, din start, un proiect problematic:

„Dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns. Eu nu pot contesta calitatea de specialiști în acest domeniu care, în urma contestațiilor depuse de potențiali ofertanți, pe documentația încărcată de noi anul trecut - asta apropo de intervenția altor consilieri care au devenit specialiști în absolut tot. Vă rog să nu vociferați și să vă comportați frumos la ședința de consiliu. Vedem că sunt unii care nu au absolut nimic de făcut și sunt specialiști în absolut toate domeniile. Mai nou știu cât e prețul, de unde prețul. Prețul îl poate stabili piața, cererea și oferta, atât. Noi chiar ne-am străduit să reparăm cât mai repede, chiar să reglementăm sau să încercăm să corectăm un proiect foarte prost făcut de unii înainte, dar putem să îl facem într-un anumit ritm. Am corectat cât am putut din el și îl vom corecta în continuare, numai ceea ce pleacă foarte prost, făcut de unii prieteni ai unora dintre dvs. de aici, e foarte greu de corectat pe parcurs, dar ne vom strădui”.

Radu Moldovan a pus accentul pe cei doi factori care au dus la tarife majorate: creșterea salariului minim pe economie și scăderea populației:

„În primul rând, legat de prețuri, am pus și eu întrebări la întâlnirea cu colegii primari, atunci când specialistul a venit să ne prezinte un prim draft, și am primit câteva răspunsuri foarte concrete. Pe documentația aprobată de alții dintre dvs. de aici prin anii 2010-2011 când salariul minim pe economie - care are o pondere importantă în povestea asta - era de 500 de lei, acum e de 1.900, adică de aproape patru ori mai mare. Dvs. vorbiți de dublarea tarifelor, nu se dublează - de la 8 lei la 15 nu e chiar o dublare. E un exemplu, salariul minim a crescut.

Doi: pentru că în documentația veche erau foarte multe cifre din burtă vis-a-vis de mărimea populației județului, de cantități, în urma unor discuții foarte serioase, pe documente și analize, nu așa că visam noi frumos noaptea niște lucruri și vorbim că nu ne-am auzit de mult, fiecare primar și-a făcut o analiză foarte serioasă a comunității și a dat date cât mai aproape de realitate. A scăzut drastic numărul de persoane, cu câteva zeci de mii față de documentația inițială. Atunci, pentru orice analiză, îți dai seama că se majorează costurile - de patru ori salariul pe economie, forța de muncă are o pondere importantă în această poveste și, pe urmă, scăderea populației, care duce la o cantitate mai mică de deșeuri, de deșeuri reciclabile și așa mai departe. (...) Avem o documentație. Vis-a-vis de termene, astea nu le decid eu. Și eu îmi doresc ca lucrul ăsta să se termine repede și datorită acestui fapt acest proiect este pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare pentru ca mâine să se poată desfășura AGA. Nu am stat la ședință ordinară să încărcăm documentația prin ianuarie că și eu cred că e necesar ca licitația să aibă loc cât mai repede, publică, transparentă. Eu sper să avem un ofertant cât mai aproape de realitate, să nu mai vină cineva să le oferteze cu 40% ca data trecută și după un an să se retragă, să constate că nu poate oferi acele servicii”.

Radu Moldovan acuză fostul executiv că a băgat milioane de euro în „povești de acoperit gropi neconforme”, lăsând județul cu mari probleme în ceea ce privește serviciile de salubritate. 

Proiectul Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud s-a derulat în perioada 2009-2011 și presupunea realizarea unor investiții de importanță majoră pentru protecția mediului și gestionarea deșeurilor în județul nostru. Făcut din pix, proiectul suna bine, însă în practică s-a dovedit a fi un eșec total.

Proiectul a fost implementat în perioada în care președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud era Liviu Rusu.

6054 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro