Declararea neconstituţională a legii descentralizării este un lucru care împiedică instituţiile să fie mai aproape de cetăţeni şi încetineşte mult dezvoltarea ţării. Asta susţine preşedintele Consiiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, care pare a fi extrem de dezamăgit de decizia luată de Curtea Constituţională.
Curtea Constituţională a decis că Legea Descentralizării, care a fost extrem de contestată de opoziţie, este neconstituţională. A fost astfel admisă sesizarea formulată de grupul parlamentar al Partidului Democrat Liberal care, încă de când Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru această lege, a susţinut că este neconstituţională şi că nu vine în sprijinul şi interesul cetăţenilor.
"Este încă o etapă prin care Băsescu şi Curtea Constituţională blochează dezvoltarea României. Declararea ca neconstituţională a Legii Descentralizării încetineşte un proces de modernizare a României. Mai avem un an şi scăpăm (n.red. se încheie mandatul preşedintelui Traian Băsescu) şi atunci actualul Guvern va reuşi să rezolve problema cu descentralizarea", a declarat pentru Bistriţeanul.ro preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.
Guvernul Ponta şi-a asumat în 19 noiembrie în faţa Parlamentului răspunderea pentru Legea Descentralizării. La şedinţa de atunci parlamentarii PDL au refuzat să participe, ei anunţând că nu sunt de acord şi nu susţin acest proiect în felul în care a fost gândit de actuala putere.
Potrivit proiectului de lege modificări ca şi atribuţii, competenţe şi instituţii ar urma să se facă în urma descentralizării în domenii precum: sănătate, mediu, agricultură, cultură, tineret şi sport, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare şi competenţe legate de pescuit.
În urma descentralizării 14.000 de oameni ar urma să fie luaţi din subordinea ministerelor şi transferaţi în subordinea instituţiilor descentralizate cu toate drepturile actuale şi cheltuielile de personal.