Ca să nu facă naveta, în special în timpul iernii, şi nici să plătească chirii exorbitante, elevii care nu sunt din Bistriţa pot sta la internate. Unele au fost renovate recent, astfel că cei cazaţi au parte de condiţii dintre cele mai bune.
“La Colegiul Naţional Liviu Rebreanu sunt 112 locuri, Grupul Şcolar Agricol are 80, Grupul Şcolar Forestier 72, Grupul Şcolar Grigore Moisil 120, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă 1 sunt 104 locuri, iar Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă 2 are 114 locuri”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Carmen Roiban.
Conform acesteia, şi la “Grupul Şcolar Sfânta Maria” există 75 de locuri, Liceul cu Program Sportiv are o capacitate de 150 de locuri, iar la Colegiul Tehnic “Infoel” se pot caza la internat 176 de elevi. În total în internatele din Bistriţa există 1003 locuri. Suma care trebuie plătită de fiecare elev la internatele din Bistriţa diferă de la o şcoală la alta, stabilită la nivelul consiliului de administraţie.
De exemplu, la Colegiul Tehnic Infoel, cel mai probabil taxa de cazare lunară va fi de 40 de lei pe lună, iar masa pe zi va costa undeva în jurul a 13-14 lei, potrivit potrivit contabilului şef, Maria Paşca. Supraveghetorul de noapte de la Grupul Şcolar Agricol, Saveta Mizgan, a preciazat pentru Bistriţeanul.ro că taxa de cazare va fi de aproximativ 27 de lei, iar cu 14 lei pe zi elevii vor avea şi masa asigurată.
Reprezentaţii ISJ BN, dar şi cei de la şcoli consideră că există suficiente locuri pentru elevi în internatele din Bistriţa. Cei care însă nu vor să stea la internat şi îi ţine buzunarul (părinţilor) să plătească chirii, trebuie să dea circa 100 de euro pentru o garsonieră sau 70-80 de euro pe un apartament cu două camere, asta dacă acceptă să stea cu cineva. La această sumă se adaugă bineînţeles şi cheltuielile cu întreţinerea şi mâncarea....