Daca trece motiunea: Guvern de criza, condus de un premier independent sau tehnocrat, in culori PSD si PNL. Asa arata una din variantele care circula la aceasta ora in mediile politice.
Informatia a venit pe surse din interiorul PSD, dar nu a fost inca total confirmata. Purtatorul de cuvant al PSD, deputatul Radu Moldovan spune ca e vorba doar de niste zvonuri.
In acest sens, se spune ca PSD ar putea accepta, in cazul in care ar ajunge in situatia de a negocia cu PNL formarea unui guvern de criza, un premier independent sau tehnocrat, cu conditia de a detine Internele si Finantele, pentru acest din urma minister fiind vizat Florin Georgescu.
Pesedistii mai spun ca, daca o eventuala adoptare a motiunii de cenzura ar duce la varianta unei negocieri cu PNL pentru formarea unui guvern de criza, social-democratii vor accepta conditia formulata de Crin Antonescu in ceea ce priveste un premier independent sau tehnocrat. Cel vizat pentru aceasta functie este primarul Sibiului, Klaus Johannis.
Guvern PSD-PNL
Se pare ca PSD nu vizeaza functia de prim-ministru, atat din calcule politice, legate de expunerea mediatica si erodare electorala, cat si din cauza ca nu exista, intre liderii social-democrati, un candidat de prim-ministru care sa fie acceptat si de PNL.
In ipoteza unui guvern PSD-PNL, aceleasi surse au mai aratat ca PSD va insista, in schimb, pentru Ministerul Administratiei si Internelor, pentru care secretarul general Liviu Dragnea pare a fi candidatul ideal, precum si pentru Ministerul Finantelor, functie pentru care ar fi vizat viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, fost ministru de Finante in Guvernul Vacaroiu.
Radu Moldovan nu confirma informatia
Purtatorul de cuvant al PSD, deputatul bistritean Radu Moldovan, spune ca nu exista decat zvonuri pe acest subiect: "Sunt doar povesti, simple zvonuri, vorbe, prea multe vorbe. Intai sa vedem cum trecem motiunea, dupa care vom vedea despre ce este vorba", ne-a spus Radu Moldovan.
Motiunea de cenzura intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara", initiata de opozitie, a fost prezentata, miercuri, in plenul reunit al Parlamentului. Textul motiunii are 14 pagini si va fi dezbatut si votat in data de 27 octombrie, cu incepere de la ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea motiunii de cenzura sunt necesare 236 de voturi favorabile.
Semnatarii motiunii de cenzura sustin ca, in cazul trecerii acesteia, doresc sa realizeze un guvern de criza, sa organizeze alegeri anticipate in maximum sase luni si sa renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.