Joi seară, în faţa Ateneului din Bucureşti, 150 de persoane au protestat împotriva desfiinţării postului TVR Cultural. Oamenii de cultură ai oraşului nu au rămas indiferenţi, sprijinind “de departe” protestul bucureştean. TVR înregistra, la sfârşitul lui 2011, pierderi de 117 milioane euro. Doar 1,7% din bugetul TVR merge, însă, la TVR Cultural.
Florin Şomlea, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură se declară împotriva desfiiţării postului TVR Cultural. “Am şi semnat petiţia împotriva desfiinţării acestui post! Trebuie găsite forme de susţinere a postului pentru că desfiinţarea lui ar fi o greşeală” a precizat Florin Vasile Şomlea pentru Bistriţeanul.ro, adăugând că TVR Cultural este cea mai importantă formă de transmitere a culturii către popor.
Nici Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” nu este de acord cu desfiinţarea acestui post: “Nu este normal, TVR Cultural susţine din 2002 cultura adevărată, reală şi frumoasă a ţării. Nu cunosc substraturile acestei decizii dar ar fi o mare pierdere pentru presa românească. Reprezintă, practic, cea mai autorizată voce atunci când vine vorba de emisiuni culturale...” consideră Dorel Cosma.
“Cultura este un drept al cetăţenilor acestei ţări, ea nu poate fi cuantificată în procente de rating” spune şi Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte din Bistriţa care mai crede că TVR Cultural nu a făcut niciodată rabat de la calitatea emisiunilor şi a invitaţilor săi.
“TVR Cultural ar trebui să existe ca reper şi alternativă la derizoriul şi prostiile difuzate de alte posturi tv. A-l desfiinţa înseamnă a distruge orice şansă la educaţie şi cultură” mai spune Gavril Ţărmure.
Joi seară, în faţa Ateneului Român din Bucureşti, aproape 150 de persoane au protestat împotriva desfiinţării postului TVR Cultural, singurul de acest gen din ţară. Inţiativa a fost simbolic intitulată “Protest cu telecomanda” şi aparţine Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate. Pe internet circulă deja o petiţie on-line pentru susţinerea acestui post de nişă iar Deutsche Welle descrie TVR ca fiind “o mică Grecie în mijlocul unui mare sistem public, ameninţat el însuşi de datorii prea mari şi deficite istorice”.
Potrivit unui proiect de OUG, afişat pe site-ul ministerului Culturii, situaţia finaciară gravă în care se găseşte TVR se datorează deficienţelor structurale care se manifestă începând cu anul 2005. La sfarsitul anului 2011, pierderile TVR au ajuns la 117 milioane de euro. Recent, Traian Băsescu declara că, în opinia sa, singura soluţie este desfiinţarea TVR şi reînfiinţarea ei în condiţii complet diferite, mai scrie Deutsche Welle.