Cea mai frumoasă zonă a județului nostru, Colibița, este mai tot timpul sufocată de gunoaie. Deși a trecut mai bine de un an și jumătate de când proprietarii vilelor sunt obligați să aibă contracte de salubritate, aceștia ignoră legislația și nu plătesc pentru ridicarea gunoiului.
Situația nu este însă una nouă... În zonă există aproximativ 400 de vile și case de vacanță care nu au însă încheiate contracte de salubritate cu compania Vitalia.
Până acum în comuna Bistrița Bârgăului localnicii au încheiat cu firma Vitalia peste 1.100 contracte, însă pentru proprietarii de vile deocamdată plătește primăria care a amenajat un punct de colectare a gunoaielor, plătit cu bani din bugetul local.
„Avem o mare problemă în ceea ce privește partea de vile și case de vacanță, în rest cu sprijinul nostru și a celor de la Vitalia s-au încheiat în jur de 1.100 de contracte de salubrizare, atât în Bistrița Bârgăului cât și partea de sat Colibița. Unde sunt probleme?! Sunt cei de la vile și case de vacanță pe care nu i-am găsit. Sunt aproximativ 300 - 400 de vile și case de vacanță în Colibița. Am făcut un punct intermediar pe care îl plătim noi cum putem. Urmează să se desprimăvăreze, o să îi căutăm iar ca să putem să încheiem contracte cu cei care la ora actuală nu au. Am stabilit că autorizațiile de construcție pe care le emitem nu le dăm fără ca beneficiarii să dovedească că au contract cu operatorul de salubritate", e explicat presei primarul Vasile Laba.
Problemele cu proprietarii de vile de la Colibița sunt de când lumea, însă acestea sunt ignorate de autorități.
Primarul Vasile Laba s-a plâns de mai multe ori că aproximativ 80 la sută dintre cei care au vile și pensiuni pe malul lacului își varsă dejecțiile în lac.
În urma controalelor făcute de Apele Române și autoritățile de mediu nu s-a rezolvat nimic, la acea vreme conducerea SGA anunțând că „noi nu am sesizat o deversare în mod voit prin conducte sau prin alte moduri. Probabil că aceste sisteme vidanjabile nu sunt etanşe, asta nu am eu cum să o spun, şi nu este treaba celor de la Apele Române să verifice dacă sunt perfect etanşabile”...
Jurnaliștii de la Bistrițeanul.ro au descoperit însă că spusele primarului sunt cât de poate de reale, detalii puteți găsi AICI și AICI. Chiar și așa, în viziunea celor responsabili cu protecția apelor și a mediului problemele nu există....