Șase contestații au fost depuse deja la APM împotriva proiectului care prevede amenajarea unei noii hidrocentrale la Colibița, într-o zonă protejată. Decizia ministrului pentru Ape, Păduri și Piscicultură care blochează această investiție nu a ajuns nici după o lună la Bistrița!
Mult discutatul și contestatul proiect privind amenajarea unei noii hidrocentrale la Colibița a ajuns pe masa inspectorilor de mediu. SC Hidro Electrica Transilvania SRL din Satu Mare a depus luna trecută documentația la sediul Agenției pentru Protecție a Mediului prin care solicita emiterea a acordului de mediu pentru proiectul: „Centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Colibița”.
La rândul său, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a publicat în 21 ianuarie anunţul privind depunerea unei solicitări de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: „Centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Colibița”. Până la începutul acestei săptămâni au fost depuse deja șase contestații.
Noua hidrocentrală ar urma să fie construită în 36 de luni în localitatea Colibița, zona Poiana Calului – Sub Deal. Terenul pe care aceasta ar urma să fie amenajată a fost concesionat de la primăria Bistrița-Bârgăului și are o suprafață de 30 de hectare.
Proiectul a stârnit adevărate revolte în rândul localnicilor dar și a proprietarilor de vile și pensiuni din zonă care sunt nemulțumiți de noul proiect. Până acum la sediul Agenției pentru Protecție a Mediului au fost înregistrate deja șase contestații împotriva acestui proiect, estimat la 200 de milioane de euro.
Cei care sperau că protocolul semnat de ministului pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga și organizația ecologică World Wide Fund România prin care se interzice elibarearea de autorizații pentru MHC-uri în zonele protejate le-ar fi fost de vreun ajutor mai au de așteptat: la Bistrița nu a ajuns nicio decizie de aceste fel!
Conform protocolului semnat la jumătatea lunii ianuarie, din data de 31 ianuarie nu se vor mai elibera autorizații pentru hidrocentrale care vizează ariile protejate însă la Bistrița nimeni nu știe nimic de acest protocol.
„APM Bistriţa-Năsăud nu a intrat în posesia deciziei ministrului mediului privind suspendarea autorizării microhidrocentralelor pe râurile de munte din ariile naturale protejate” explică pentru Bistrițeanul.ro directorul executiv al APM BN Ștefan Mureșan. Noua hidrocentrală care se vrea să fie amenajată la Colibița ar trebui construită într-o zonă protejată - în situl Natura 2000.