Dorinţa de a dezvolta proiecte noi, de a desfăşura activităţi interesante, care captează atenţia celor mici reprezintă o provocare pentru cadrele didactice. Este necesar să ne adaptăm schimbărilor societăţii actuale, să găsim soluţii pentru a pregăti copiii nu pentru acum ci pentru viitor.
Patru grupe de preşcolari de la Grădiniţa cu Program Prelungit din Sîngeorz-Băi, structura Grădiniţa Cu Program Normal Nr. 1, conduse de educatoarele: Ureche Adela, Cordoş Daniela, Buia Daniela şi Grapini Ionela sunt înscrise în Proiectul Naţional Curcubeul Schimbării cu proiectul educaţional Apele minerale – izvor de sănătate. Proiectul ce se desfăşoară la nivel local are ca scop: promovarea principiilor educaţiei pentru schimbare, dezvoltarea psihică, fizică, spirituală, afectivă, cognitivă şi culturală a copiilor, întelegerea importanţei pe care o au apele minerale ca izvor tămăduitor.
În cadrul proiectului am desfăşurat şi vom desfăşura activităţi cum sunt: vizite, întâlniri cu specialişti, marşuri de promovare, scenete, vizionări, etc. În acţiunile pe care le desfăşurăm, pe lângă sprijinul părinţilor copiilor din grădiniţa noastră, suntem susţinuţi şi de partenerii locali implicaţi în proiect: reprezentanţi ai Primăriei locale şi ai Hotelului HEBE din Sîngeorz-Băi.
Pentru luna martie, tema aleasă dintre cele propuse de către responsabilii de proiect la nivel judeţean, a fost Ziua Mondială a apei. Copiii celor patru grupe înscrise în proiect, însoţiţi de educatoare şi dotaţi cu mănuşi şi saci menajeri, au desfăşurat o acţiune de ecologizare pe malul râului Someşul Mare. În acţiunea desfăşurată am încercat să identificăm care sunt cauzele dar şi efectele nerespectării normelor de igienă a mediului, şi să evidenţiem că fiecare dintre noi are datoria de a păstra un mediu curat şi sănătos.
Pentru a înţelege mai bine care sunt efectele încălcării normelor de protecţie a mediului, am făcut o vizită şi la Staţia de epurare a apei din Sîngeorz-Băi. Aici, copiii au fost foarte impresionaţi de modul cum se curăţă apa înainte de a se deversa în râul Someşul Mare.
Lăsând loc spontaneităţii şi actului liber, valorificând fiecare moment, suntem convinşi că prin derularea acestui proiect vom facilita în mod evident condiţiile de adaptare şi integrare a învăţământului preuniversitar la noile cerinţe impuse de noul curriculum, la realitatea contemporană.
Echipa de proiect Curcubeul Schimbării de la G.P.P. Sîngeorz-Băi:
Dir. Prof. Inv. Preşc Vranău Daniela
Prof. Inv. Preşc Ureche Adela
Prof. Inv. Preşc Cordoş Daniela
Prof. Inv. Preşc Buia Daniela
Prof. Inv. Preşc Grapini Ionela