Fiecare idee concretizată într-un proiect care primește finanțare trebuie să conducă la alta ce poate fi ”crescută” și pusă în practică! Pentru că, nimic nu trebuie să fie întâmplător când este vorba de dezvoltarea unor comunități locale și a unei întregi zone.
Întreaga strategie GAL Ținutul Haiducilor are un scop precis, care trebuie atins prin proiectele ce vor fi finanțate: localitățile componente să își creeze oportunități pentru dezvoltarea viitoare. Adică, proiectele elaborate să nu urmărească doar atingerea unor rezultate imediate, ci să ofere perspectivă, să aibă continuitate și să poată fi corelate cu cele ale altor comunități, astfel încât impactul să fie pe termen lung și cu efecte unitare pe întreg teritoriul GAL Ținutul Haiducilor.
Chiar dacă există tentația ca primarii din localitățile din Ținutul Haiducilor să rezolve cu finanțare de la GAL probleme stringente ale comunităților pe care le reprezintă, cum ar fi construcția unor trotuare, modernizarea de drumuri sau reparația unor clădiri publice, lucrurile nu trebuie văzute deloc la modul simplist, consideră Nicolae Moldovan, președintele acestei structuri asociative create în jurul Becleanului.
Primarul singurului oraș din GAL Ținutul Haiducilor este de părere că fiecare finanțare solicitată de reprezentanții administrațiilor locale din asociația pe care o prezidează trebuie să își găsească rostul nu doar individual, într-o singură comunitate, ci la nivelul întregului teritoriu, astfel încât să se poată vorbi despre dezvoltare pe termen lung.
Adică, un proiect trebuie văzut ca o deschidere de drumuri atât pentru autoritățile publice, cât și pentru întreprinzătorii privați, să aibă beneficii directe și indirecte, să aibă viziune.
”Dacă faci un drum sau îți dezvolți o afacere trebuie să te gândești cui mai folosește acest proiect înafară de tine, comunitate sau agent economic. Și să analizezi foarte corect șansa ca ceea ce faci tu, printr-o finanțare, să ofere perspective celor din jurul tău. Să știi exact unde duce drumul pe care îl faci, dacă el poate contribui la dezvoltarea localității tale pe termen lung, și să acționezi în consecință. Să știi precis că afacerea ta, construită și cu bani europeni, poate fi susținută și după terminarea unei finanțări și este benefică unui număr cât mai mare de oameni” spune Nicolae Moldovan, președintele GAL Ținutul Haiducilor.
El susține că strategia GAL Ținutul Haiducilor este gândită de așa manieră încât fiecare acțiune a autorităților publice să aibă efecte benefice asupra mediului privat și viceversa, pentru că altfel se risipesc bani și energie în lucruri fără viitor.
ASOCIAȚIA GAL ȚINUTUL HAIDUCILOR