Profitând de prezența prefectului și a șefilor de instituții, primarul comunei Romuli, Ioan Monița le-a cerut acestora detalii despre stadiul în care se află actele privind proiectarea drumului care leagă Bistrița de Maramureș – DN 17 C. Veștile nu sunt însă îmbucurătoare...
Firmele care au câștigat lucrările de proiectare a drumurilor naționale care leagă Bistrița de Maramureș prin comuna Romuli și de Suceava prin Pasul Rotunda au finalizat studiile în teren. Au fost efectuate studii geo și sondaje și apoi realizate documentațiile tehnice.
Licitația pentru proiectarea și întocmirea actelor a fost câștigată de două firme, una din București și alta Cluj care au pregătit actele pentru reabilitarea celor 180 km de drum.
Studiile și lucrările de proiectare au fost câștigate la o valoare de 1,4 milioane de euro, întreaga lucrare fiind estimată la peste 85 milioane de euro. Iarna a îngreunat finalizarea actelor care ar fi trebuit să fie gata până în luna mai, însă proiectanții și-au făcut treaba cum nu se poate mai bine, lucru recunoscut chiar de șeful Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, care i-a răspuns primarului Ioan Monița că toate actele sunt depuse la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud pentru avizare.
„Drumul Bistrița - Moisei este la noi, în procedura de emitere a acordului de mediu și pentru el am obținut delegarea de competențe de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, întrucât proiectul este pe suprafața teritoriul județului Bistrița-Năsăud și Maramureș. Am primit delegarea de competență, așa că noi conducem procedura. Vom emite un acord de mediu, însă drumul traversează în județul Maramureș o arie protejată și va trebui să luăm decizia de evaluare adecvată pentru conservarea speciilor de plante și animale din zona respectivă. Va fi o procedură puțin mai lungă, dar din câte am înțeles documentația prezentată de către CNADNR este foarte bună. Subliniez acest lucru pentru că de puține ori avem de-a face cu documentații atât de bune și profesioniste și noi, ca autoritate, suntem obligați să solicităm completări la documentații, pentru a avea informația cât mai corectă și completă...", a precizat șeful APM.
Cel mai probabil, studiile care vor fi făcute pentru protejarea ariei naturale din Maramureș vor prelungi termenul cu aproximativ două luni de zile, așa că șansele ca anul acesta speranțele conducerii Consiliului Județean să se realizeze sunt minime. Primarii, dar și conducerea județului speră ca până la finalul acestui an să fie gata și procedura de achiziție publică pentru lucrările de modernizare a celor două drumuri naționale și din primăvară să înceapă efectiv lucrările.