Se anunţa în stânga şi în dreaptă că strângerea banilor pentru fondul şcolii, precum şi pentru fondul clasei, este strict înterzisă! Însă, reprezentanţii ISJ BN spun că dacă acest lucru este făcut de către părinţi, şi dacă nu este implicat niciun cadru didactic, atunci este legal.
Conform legii, cadrelor didactice le este strict interzis să strângă bani pentru fondul şcolii, iar în cazul în care sunt depistate că fac acest lucru pot fi sancţionate. Anunţul, cum că strângerea fondului şcolii este strict interzisă, a fost făcut chiar de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Deci, teoretic, strângerea banilor pentru fondul şcolii este strict interzis! Practic, însă, lucrurile stau cu totul diferit...În fiecare unitate de învăţământ, la început de an şcolar, părinţii trebuie să scoată bani din buzunar pentru plata fondurilor clasei şi al şcolii. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud spun că dacă banii sunt adunaţi de către părinţi atunci acest lucru este legal.
„Comitetul de părinţi al clasei poate propune, în adunarea generală, dacă se consideră necesar, o sumă minimă prin care părinţii elevilor clasei să contribuie la întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei sau a unităţii de învăţământ. Contribuţia se colectează şi se administrează numai de către comitetul de părinţi, fără implicarea cadrelor didactice”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt a ISJ BN, Carmen Roiban.
Totodată, în lege se mai prevede că elevii a căror părinţi nu au posibilitatea să plăteasă această sumă de bani nu trebuie să fie sancţionaţi în nici un fel. La fel, atât elevilor, cât şi cadrelor didatice le este strict interzisă implicarea în colectarea acestor sume de bani.
Majoritatea părinţilor sunt revoltaţi pentru că la începerea fiecărui an şcolar trebuie să scoată bani din buzunar atât pentru plata anumitor fonduri cât şi pentru ahiziţionarea de manuale, rechizite, îmbrăcăminte şi multe altele.
Mai mult de atât, unii dintre ei susţin că de vină sunt părinţii care au venituri mari şi care işi permit să dea bani pentru colectarea anumitor fonduri.
„Ştiţi care e problema? Nu profesorii sunt de vină pentru strângerea acestor fonduri ci părinţii...Sunt în clasa fiului meu câţiva părinţi care işi permit şi ei vin cu iniţiative să se strângă bani... Iar noi restul, cei are câştigam salariul minim pe economie, trebuie să ne conformăm şi să facem rost de bani pentru ca copilul nostru să nu să se simtă discriminat”, a povestit o mămică redactorilor Bistriţeanul.ro.
Alţi părinţi nu sunt de acord ca ei să plătească pentru îmbunătăţirea unităţii de învăţământ. Acest lucru ne-a fost confirmat de către un bărbat care a spus că „tot eu să plătesc bani pentru construcţii, pentru cumpărarea mobilierului şi pentru multe altele... Tot eu care dau lunar o grămadă de bani la stat pentru plata taxelor şi impozitelor... Statul ar trebui să facă aceste investiţii, nu eu...”.
Strângerea de fonduri de la început de an şcolar se practică de mulţi ani în unităţile de învăţământ şi este greu de crezut ca acest fenomen va fi stopat prea curînd.
Anul şcolar 2012-2013 va începe în data de 17 septembrie şi va avea 36 de săptămâni.